Една от най-известните сгради в Копенхаген е в пламъци: историческата

...
Една от най-известните сгради в Копенхаген е в пламъци: историческата
Коментари Харесай

Историческата фондова борса в Копенхаген е в пламъци

Една от най-известните здания в Копенхаген е в пламъци: историческата фондова борса. Шпилът е рухнал, само че скъпи творби на изкуството са избавени. Един от министрите в Копенхаген обяви пожара за " датския случай „ Нотр Дам ".

Шпилът на постройката - една от най-старите и известни в датската столица - се е срутил, както и елементи от покрива. По данни на пожарната пламъците са обхванали към половината от постройката.

Пожарът към момента не е овладян. Около 120 огнеборци и 60 помощници от въоръжените сили са в деяние. По данни на полицията няколко улици и покрайнината са отцепени.

Сутринта от постройката наоколо до Народното събрание се стелеше гъст черен пушек и излизаха високи пламъци. Пожарникарите се опитваха да спасят първо историческите картини в постройката. Министърът на културата Якоб Енгел-Шмит съобщи, че е прочувствено, че даже минувачи са се втурнали да оказват помощ на избавителните служби да избавят картините.

В остарялата борса се съхранява огромна сбирка от творби на изкуството, измежду които е и творбата " От Копенхагенската борса " на П. С. Кройер. На мястото на случая са пристигнали полиция, пожарна и спешна помощ, само че няма данни за потърпевши.
" Нашият личен миг в Нотр Дам "
Датският министър на защитата Троелс Лунд Поулсен съпоставя пожара с опустошителния пожар в Нотр Дам. Той написа в X:

" Ужасни фотоси от Борсен. Толкова тъжно. Емблематична постройка, която значи доста за всички нас. Нашият личен миг в Нотр Дам. "

Пожарът в парижката катедрала избухна преди съвсем тъкмо пет години - на 15 април 2019 година Покривът й бе съвсем изцяло погубен.
В момента постройката се реставрира
Причината за пожара в Копенхаген към момента не е ясна. Фондовата борса е приключена през 1625 година и в този момент в нея се обитава Датската комерсиална камара. Кулата, която изобразява четири преплетени драконови опашки, се счита за забележителност на града и е туристическа атракция.

В момента постройката е в развой на реституция и по тази причина е покрита със скеле. Целта на реставрацията е да се поправя неправилното възобновяване на постройката през XIX в. и да се възвърне първичният тип на фасадата.
Част от двореца и министерството на финансите са евакуирани
Заради пожара са евакуирани елементи от датското Министерство на финансите и едно крило на двореца Кристиансборг. Там са ситуирани офисите на няколко депутати и публицисти. Полицията в Копенхаген допуска, че регионът ще остане отцепен за известно време. Не се предлага ненужно овакантяване на центъра на града заради големите проблеми с трафика.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР