Една от най-интересните древни крепости е Саксайуаман. Тя се намира

...
Една от най-интересните древни крепости е Саксайуаман. Тя се намира
Коментари Харесай

Тайните на перуанската крепост Саксайуаман

Една от най-интересните антични замъци е Саксайуаман .

Тя се намира край Куско, античната столица на инките в Перуанските Анди. Построена е от големи камъни, издялани и подредени като пъзел. Някои от камъните тежат по 300 - 400 тона и са били пренесени от разстояние над 30 километра, след което били повдигнати и подредени един върху различен с изключителна точност и акуратност. Интересното е, че при градежа не е употребен хоросан. Крепостта е била построена върху голямо, изкуствено изравнено плато и с три външни стени с дължина към 1500 метра, основани евентуално със стратегическа цел и в зигзакообразна форма.
 Саксайуаман Thinkstockphotos
Саксайуаман е употребена от инките като цитадела, само че доста е евентуално да е била храм, отдаден на  култа към Слънцето .

Наскоро археолози откриха следи от въжета и лостови механизми, които инките употребявали, с цел да транспортират камъните от каменоломните до градовете си – система, която разчитала по-скоро на мощ и досетливост, а не на извънземни.
 Саксайуаман Thinkstockphotos-->
Въпреки изследванията същинският генезис на Саксайуаман остава незнаен.

Сред учените се прокрадват отзиви, че градежът не е осъществен на един стадий и е евентуално крепостта да е била строена на няколко стадия. Възможно е довършването и да е било направено от друга цивилизация.
 Саксайуаман Thinkstockphotos
И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР