Една от най-горещите новини в последните няколко дни бе оповестяването

...
Една от най-горещите новини в последните няколко дни бе оповестяването
Коментари Харесай

Другата гледна точка: Наистина ли Меси е причината за финансовата криза в Барселона?

Една от най-горещите вести в последните няколко дни бе оповестението на цифрите по договора на Лионел Меси с Барселона. Шокиращите за мнозина числа от 138 милиона евро годишно, 115 милиона при сключване на договора и още 78 милиона бонус преданост до неговия край, направиха обща сметка от към 555 милиона или повече от половин милиард евро за четирите години, каквато е неговата дълготрайност. От каталунците пък заплашиха El Mundo със съд за обявяване без разрешение на сходна конфиденциална информация без позволение и се впуснаха да търсят “къртицата”, която е предала така скъпата информация на медиите.

Сега вестник Marca се пробва да даде един малко по-различен взор върху други аспекти от обстановката и въздействието на аржентинеца в противоположна посока - а имнно приходите, които носи на своя клуб. Испанското издание се доверява на двама специалисти - Марк Манчен, основател и шеф на 2Playbook, и Иван Кабеза, икономист и един от създателите на Laudem Partners, които се пробват да погледнат и от три съществени гледни точки - икономическа, спортна и прочувствена, които стоят в основата за вярното усещане на обстановката.

“Има неща, които не могат тъкмо да се дефинират, само че дано покажем значимостта на Меси, стартира разяснението си Кабеза и продължава: Например 36 % от трофеите, които Барселона е спечелил, са с него. Повечето спонсорски контракти имат клаузи, които се отнасят съответно до играча. На прочувствено равнище връзката Барселона - Меси е разпозаваема на всички места по света. Имате туристи, които посещават града единствено с цел да го видят, почитателите в обществените мрежи. Годишно той генерира доходи от най-малко 130 и най-много 200 милиона евро, което, видяно съразмерно, не надвишава парите, които получава,” изяснява икономистът.

Преки и не директни доходи

Меси генерира доходи по пряк и косвен метод, само че вторите е по-трудно да бъдат изчислени, все пак те в последна сметка стават част от финансите на клуба.

Видимите образци могат да бъдат разнообразни - Барселона получава друга сума за изиграването на другарски мач, в случай че аржентинецът ще играе и в случай че няма да играе в него. В доста случаи има наказателни клаузи при отсъствието му на събития проведени от спонсори на клуба.

Друг аспект от въздействието му е продажбата на фланелки - осем от всеки девет фланелки, продадени в клубния магазин, носят неговото име на гърба. Това носи към 20 милиона евро всяка година. Продажбата на билети е друго огромно перо, в което присъединяване на Меси е несъмнено - сред пет и 10 % от туристите, идващи в Барселона, желаят да следят мач онлайн и точно Ла Пулга е виновен за този интерес. Същото важи и за обществените мрежи, изяснява Менчен.

“Видео, в което Меси чества отбелязване на гол или каквото и да е, ще доближи до повече хора, ще стане по-популярно, без значение дали той е играл добре или не. Това е разликата с Реал Мадрид,” декларира експертът и добавя вижданията си свързани с задълженията на клуба и приходите по време на пандемията от COVID-19.

“Той компенсира това, което му е платено, с генерираното. Но аз желая да сменя фокуса: Меси носи доста повече доходи, в сравнение с разноски в медиино и икономическо отношение за разлика от - Осман Дембеле, Филипе Коутиньо и Антоан Гризман,” добавя Марк Менчен.

Дали Меси е в Барселона или не ще има резултат на удар във връзка с спонсорските контракти. Rakuten, да вземем за пример, възобнови контракта си с Барселона за още един сезон, само че при доста понижаване на финансовите параметри, изяснява Менчен. Беко ще направи същото през идващите няколко дни, само че ще понижи сумата, която заплаща на каталунците, с петдесет %.

В допълнение претендентът за президент на Барселона Виктор Фонт също отбрани аржентинеца като съобщи, че не Меси е унищожил финансово Барселона. "Проблемът е в грешките в икономическото ръководство, позволени през последните години, милионите, изхарчени за нови попълнения и подновяването на договори, “ съобщи той.
Ла Лига 20 кръг, неделя 24 януари  Елче 0:2краен резулат  Барселона

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР