Една от най-големите пречки пред самоконтрола и концентрацията е умората

...
Една от най-големите пречки пред самоконтрола и концентрацията е умората
Коментари Харесай

Умората да вземаш решения

Една от най-големите спънки пред самоконтрола и концентрацията е „ умората от взимане на решения “, написа психологът Рой Ф. Баумайстър в своя бестселър „ Сила на волята “. Всеки един от нас разполага с стеснен запас от време и сила за взимане на значими решения допустимо най-бързо. Това важи в още по-голяма мощ за бизнесмените и политиците, от които се чака непрекъснато да бъдат в кондиция за взимане на решения – нещо, което е меко казано нереалистично от биологична позиция.

Големите оратори, шефове и създатели на компании следват няколко практики, с цел да могат да се оправят с това натоварване. Знаете ли какво е общото сред някогашният президент на Съединени американски щати Барак Обама, основният изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг и десетки други авторитетни фигури, на които се постанова да взимат стотици значими решения всекидневно? Всички те носят еднакъв вид облекла всеки ден.

Ако това е задоволително добра техника за милиардери и президенти, то евентуално ще бъде от изгода и за самите вас. Сега е момента да опростите дрешника си и да улесните процеса на взимане на други второстепенни решения, които лишават фокуса ви от в действителност значимите избори.

Защо вземането на решения изтощава?

Всяко решение, което вземаме, ни коства време и сила. Малко по малко това натрупа у нас отмалялост, която в края на деня ни кара да се усещаме изцяло изтощени. Според изследване, оповестено в Журнала за пробна обществена логика на психиката, умората от взимане на решения води до избягване на планирането. Иначе казано, групата от участници в опита, чиято активност постоянно е била прекъсвана и на които се е налагало да стартират работата си от начало, в края на деня към този момент са спрели да отделят време за обмисляне на дейностите си. По този метод те се разграничават от друга група, която не е била подлагана на чести спирания и не е имала сходни проблеми с планирането.

В най-високите равнища на бизнеса и политиката обаче човек не може да каже, че „ не му се занимава “ с обмисляне. По тази причина доста от водачите в тези сфери търсят способи за освобождение на психическа сила посредством класифициране на процеси от своето всекидневие, измежду които и подбора на облекла.

Барак Обама, който е считан за един от най-стилните американски президенти, има много фиктивен жанр на обличане. Самият Обама преписва част от лидерските си качества на минималистичния си метод към нещата.

Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг е прочут с това, че всеки ден носи сива тениска, въпреки че през последните години компанията му се разрасна от колежански план в една от най-големите компании на планетата. В сесия с въпроси и отговори през 2014 година Зукърбърг споделя, че „ желае да почисти живота си дотам, че да взема допустимо минимум решения за всички неща, които не са свързани с това по какъв начин най-добре да служи на обществеността “.

Британският бизнес магнат сър Ричард Брансън на драго сърце признава, че неговият избор на панталон всеки ден е еднакъв – сини джинси.

Как да се предпазите от умората от взимане на решения

Информационното претоварване и синдрома на самозванеца са единствено част от трудностите, пред които се изправят младите бизнесмени. Всеки тези спънки обаче могат да бъдат преодолени посредством серия от продуктивни, въпреки и не постоянно приятни, решения. Истинският проблем на бизнесмените е умората от вземането на прекалено много решения. Ето по какъв начин да се справите с това предизвикателство:

Систематизирайте ежедневните действия

Кои задания може да делегирате на вашите чиновници, сътрудници и други, с цел да си спестите време и сила за по значими решения? В моя случая, аз разгадавам на доставки на храна, вместо да отивам на ресторант или да си сготвям, и на виртуален помощник, който ми оказва помощ с подреждането на моя график.

Погрижете се за уравновесеното действие на мозъка си

Ако творчеството играе значима роля във вашата работа, изпълненият с решения работен ден може съществено да навреди на представянето ви. Процеса на взимане на решения натоварва лявото полукълбо на мозъка, което дава отговор за логиката и разбора, и оставя дясната част на мозъка, която дава отговор за креативното мислене, неактивна. За това е значимо да разнообразявате деня си с интензивности, които подсигуряват уравновесеното действие на двете мозъчни полукълба.

Опитайте се да разберете по-добре решенията, които взимате

Повече хора в никакъв случай не реализират задачите си, тъй като те не отделят нужното време, с цел да проучват решенията си. След като един път са създали някакъв избор, те го автоматизират и повтарят в бъдеще всякога, когато обстановката им се коства задоволително позната. Малките елементи обаче имат значение и едно решение рядко може да бъде приложено едно към едно за разнообразни обстановки. За това е значимо да не взимате прибързани решения, а добре премислени такива. Иначе казано, взимайте по-малко решения, само че отделяйте повече време на всяко едно от тях.

................

Ник Уолни за
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР