Една от най-големите и ярки звезди на нощното небе ще

...
Една от най-големите и ярки звезди на нощното небе ще
Коментари Харесай

Астероид ще затъмни една от най-ярките звезди на нощното небе

Една от най-големите и ярки звезди на нощното небе ще изчезне за момент, когато пред нея премине метеорит, предизвиквайки неповторимо по рода си затъмнение, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Рядкото и мимолетно представление, което ще може да се следи от късните часове на понеделник до ранния вторник, ще бъде очевидно за милиони хора по стеснен сектор, разпрострян се от Таджикистан и Армения в Централна Азия, през Турция, Гърция, Италия и Испания, до Маями и Флорида Кийс и елементи от Мексико. 

Звездата, която ще изчезне за момент, е Бетелгейзе - червен свръхгигант в съзвездието Орион.  

Наблюдавайки затъмнение, на доста по-бледа звезда, провокирано от Леона през септември, испански екип неотдавна пресметна, че метеоритът е необятен към 55 километра и е дълъг към 80 километра.

Все още остава неразбираемо дали метеоритът ще скрие цялата звезда, предизвиквайки цялостно затъмнение. Учените позволяват, че затъмнението по-скоро може да е от вида " Огнен пръстен ".

" Кой сюжет ще забележим не е несъмнено, което прави събитието още по-интригуващо ", споделя астрономът Джанлука Маса, създател на плана " Виртуален телескоп ", който ще обезпечи лъчение онлайн в интернет от Италия. 

Бетелгейзе се намира на към 700 светлинни години от нас и се вижда с невъоръжено око. Биноклите и дребните телескопи ще подобрят гледката. 

Звездата Бетелгейзе е хиляди пъти по-ярка от нашето слънце и към 700 пъти по-голяма. Тя е толкоз голяма, че в случай че размени Слънцето, ще се простира оттатък Юпитер, съгласно НАСА. 

Бетелгейзе с нейните 10 милиона години е и доста по-млада от Слънцето на 4,6 милиарда години. 

Учените чакат Бетелгейзе да има къс живот, имайки поради нейната маса и скоростта, с която изгаря материала си. 

След безчет епохи на променлива бляскавост Бетелгейзе внезапно помръкна през 2019 година, когато голяма част от повърхностния материал беше изхвърлена в космоса. Образувалият се облак прахуляк краткотрайно блокира светлината на звездата, която след това още веднъж стана забележима с предходната си бляскавост.  

Учените чакат Бетелгейзе да се трансформира в свръхнова в бурна детонация в границите на 100 000 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР