Една от най-досадните страни на модерния живот е нуждата непрекъснато

...
Една от най-досадните страни на модерния живот е нуждата непрекъснато
Коментари Харесай

Създават батерии, които ще се зареждат за секунди

Една от най-досадните страни на модерния живот е потребността непрестанно да зареждаме мобилните си устройства. При очертаващата се електрическа гражданска война при колите досадата ще се удвои.
А в този момент си представете батерия, способна да се зареди напълно не за 45 минути при смарт телефона, и не за 10 часа при автомобила, а единствено за някакви си елементи от секундата, оповестява Automedia.

Ако работата на Института по наноматериали към Университета Дрексел в Съединени американски щати върви по проект, още след три-четири години сходни акумулатори ще са факт и ще отстранен най-голямата спънка за налагането на електрическите автомобили.

В основата на тази технология е напълно нов двуизмерен материал, наименуван MXene. Открит за пръв път едвам през 2011, той се състои от два разнообразни пласта с дебелина едвам няколко атома, формирани от железни нитриди или карбиди.

До момента екипът на професорите Мишел Барсум и Юри Гогоци е създал близо 100 разнообразни вида MXene, за разнородни приложения. Предназначеният за акумулатори се състои от титаниев карбид и специфичен хидрогел, които образуват нещо като сандвич. Главното преимущество на този материал е неговата свръхбърза проводимост.

При актуалните акумулатори йоните се складират в специфични " портове ", които на процедура задържат електрическия заряд. Проблемът е, че пътечките до тези портове са стеснен брой - по тази причина зареждането лишава доста време. Освен това част от йоните по този начин и не доближават до крайната цел, което води до загуба на сила.

Ако обаче електродите на батерията се изработят от сходен MXene, лимитираните пътечки до портовете ще се заместят с " необятни автомагистрали ", както изяснява членът на екипа Мария Лукацкая. Дори батериите с максимален потенциал ще се нуждаят единствено от броени секунди за цялостно зареждане.
Откритието е патентовано и оповестено в авторитетното списание Nature. Проф. Гогоци признава, че ще трябват най-малко три години, с цел да стане то готово за комерсиална приложимост, само че не се съмнява, че технологията ще работи и че цената за производството й ще бъде налична.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР