Една от най-чаканите мерки по Плана за възстановяване – тази

...
Една от най-чаканите мерки по Плана за възстановяване – тази
Коментари Харесай

40 млн. лв. останаха неизползвани по ВЕИ програмата за бизнеса

Една от най-чаканите ограничения по Плана за възобновяване – тази за ВЕИ и акумулатори за дребни и междинни компании – публично завърши. А резултатът от нея е, че в действителност тя не е била толкоз търсена от компаниите, колкото се очакваше.

И въпреки от Министерство на нововъведенията и растежа да дефинират мярката като такава с „ нараснал интерес “, прогнозите бяха, че доста повече компании ще аплайват по нея.
Остават към 40 млн. лева
За трите месеца, през които можеха да се подават планове, 562 български компании са кандидатствали да финансират свои ВЕИ системи в композиция с акумулатори за предпазване на сила. Общата стойност на подадените планове е 330.7 млн. лева Но мярката не покрива 100% от разноските за тях, а сред 35% и 50%, по тази причина от плануваните 200 млн. лева ще бъдат изхарчени към 160 млн. лева, излиза наяве от известие на отрасловото ведомство.

И защото по процедурата не са подадени задоволително планове, с цел да се изразходи бюджетът, остават почти 40 млн. лева

Спирачка за бизнеса в тази процедура беше наложителното закупуване на акумулатори към фотоволтаиците, защото част от фирмите, които желаят да аплайват, нямат нужния цикъл и дълготрайност на работно време, поради което има по-малък интерес към процедурата ", изясни в подкаста на Economic.bg " Едно мислено " прокуристът на консултантската компания " Еко Глоуб " Биляна Тончева. 
Най-атрактивната мярка
От МИР напомнят, че при първичното планиране на мярката бюджетът ѝ беше едвам 20 млн. лева, само че въз основата на засиления прелиминарен интерес от страна на компаниите, той бе повишен до 200 млн. лева и кандидатстването сподели, че средствата са разчетени по този начин, че да стигнат. Ресорният министър Александър Пулев обаче очакваше още повече компании да аплайват по нея и пое ангажимент при огромен интерес да се търси в допълнение финансиране по REPowerEU.

Припомняме, че фирмите можеха да изискат поддръжка сред 75 000 лева и 1 млн. лева за монтиране на фотоволтаични системи и акумулатори за предпазване на творби ток. С какъв % ще се финансират плановете зависи от категорията и икономическия регион, от който е кандидатстващата компания.

В края на процедурата участвалите компании са два пъти по-малко от упованията, които бяха за най-малко 1000 компании. Имаше и още по-оптимистични поръчки – че над 7000 компании ще се включат.

От министерството допълват, че това е първата мярка с такава трудност по Плана за възобновяване, тъй като изискваше показване на идейни и механически планове за ВЕИ системи от страна на компаниите претенденти.

Въпреки сложността на процедурата и обстоятелството, че в България тя се организира за първи път, разнообразни по величина компании сполучливо приготвиха и подадоха плановете си, което МИР регистрира като добра кондиция на бизнеса у нас за планове с висока степен на трудност и иновативност “.
Предстои оценка
Тепърва следва да се оцени какъв брой от тези 562 подадени плана в реалност ще получат финансовата поддръжка. След като бъдат селектирани, те получават покана за сключване на контракт, само че има случаи, в които през това време във компанията има смяна на събитията и тя не се възползва от извоюваното финансиране, обясниха от МИР за Economic.bg. Затова и сумите и плановете към момента са приблизителни, до момента в който не се изгледат и класират всички планове, което се чака да се случи през август.

Накъде ще се пренасочат останалите 40 млн. лева по мярката също към момента остава неразбираемо и ще е по този начин до окончателното привършване на мярката. Според отрасловото ведомство разновидностите са няколко:

втори тур на ВЕИ, за някои от другите ограничения по ПВУ – за индустриалните зони или за индустриалните компании за преход към кръгова стопанска система, друга опция е да отидат към процедурата за софтуерна рационализация, към която към този момент стана ясно, че има огромен интерес и още доста чакащи претенденти.

От МИР допълват, че до дни ще разгласят за кандидатстване и идната мярка, пета по ред мярка от ПВУ – за създаване на Индустриални зони – с бюджет към 212 млн. лева Непосредствено след нея би трябвало да бъде пусната и тази за преход към кръгова стопанска система, по която бюджетът е 180 млн. лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР