Стефан Боргас управлява австрийска компания, която снабдява фабрики за желязо

...
Стефан Боргас управлява австрийска компания, която снабдява фабрики за желязо
Коментари Харесай

Климатичните предприемачи се борят за европейско финансиране

Стефан Боргас ръководи австрийска компания, която доставя заводи за желязо и стомана. В Брюксел обаче той преследва друга цел – финансирането на план за основаване на корав въглерод. Става въпрос за нова технология, която да улавя и съхранява въглеродните излъчвания в твърда форма преди те да попаднат в атмосферата.

Светът е цялостен с заводи, които отделят въглероден диоксид в атмосферата и които не могат елементарно да преминат към различна възобновима сила. Точно те биха били евентуален клиент на сходна технология. Въпреки това до в този момент нито един артикул не е достигал мащаба, цената и успеваемостта, нужни за развиването на същински пазар, написа Politico.

Ако това работи в световен мащаб, ние можем да декарбонизираме всичко – цялата верига, както и тази на нашите съперници “, сподели Боргас.

Той е подготвен да вложи 50 милиона евро в плана, само че се нуждае от двойно повече, с цел да построи първия цех. Затова и се пробва да си обезпечи финансиране от Европейски Съюз.
Финансиране от Европейски Съюз
Европейският съюз е подготвен да финансира с 40 милиарда евро планове за понижаване на турбокомпресорните въглеродни излъчвания като част от напъните на Съюза да реализира климатична индиферентност доникъде на 21 век.

Точно това води бизнесмени и ръководители на предприятия в Брюксел. Като всички имат вяра, че имат решение, което заслужава финансиране. С взор към средствата от Европейски Съюз, ирландският производител на цимент Ecoce и френският производител на акумулатори Verkor ускоряват наличието си в белгийската столица.

Пътят пред климатичната индиферентност е изпълнен с повече главозамайващи обещания, в сравнение с с трезво мислещи капиталови благоприятни условия, пишат от Politico. Което слага въпроса: Какъв риск е подготвен да поеме Европейски Съюз с парите на данъкоплатците?

Според Едбах Перно, който работи с Платформа за нулеви излъчвания, която поучава Европейски Съюз, множеството хрумвания за хващане на въглеродния диоксид „ са построени повече върху прищявки и фантазии, в сравнение с върху действителност “.
Проектите, които аплайват за финансиране
Боргас стартира да търси нови способи за ограничение на излъчванията на въглероден двуокис, когато осъзнава, че съществуващите способи не биха проработили за неговата компания.

Идеята му притегля вниманието на някои високопоставени лица от Брюксел. Така предишния месец комисарят по енергетика Кадри Симсон посети Австралия, с цел да обиколи пилотната централа, която Боргас построява с локален стартъп.

В преследването на нашите екологични цели приемането на разнородни технологии е от първостепенно значение “, споделя Симсон.

Ecocem се показва като „ нисковъглероден производител на цимент “, като съгласно компанията, в случай че се понижи избран тип лепило в производителния развой, то може да се изтрие половината от въглеродния отпечатък на бетонната промишленост.

През февруари създателят на Ecocem – Донал О‘Риайн – се срещна с кабинета на заместник-председателят на Комисията за Зелената договорка, с цел да обсъдят визията му.

Те кипяха от възторг и желаеха да ни оказват помощ допустимо най-вече “, споделя О‘Риайн.

Проектът на Verkor към този момент е утвърден, като през 2023 година Европейски Съюз отдели 659 милиона евро безплатна помощ за покриване на разноските за научноизследователска и развойна активност на компанията до края на 2026 година

Решението пристигна единствено 3 години след основаването на компанията и 2 години откакто тя стартира да лобира в Европейски Съюз, като е похарчила сред 100 и 200 хиляди евро за напъните си през 2021 и 2022 година, по данни на LobbyFacts.

Печелившата концепция на Verkor бе, че дигитализацията и по-добрата техника за преработване може да помогне за произвеждането на акумулатори за електрически транспортни средства „ тъкмо тук, вкъщи “.
Борбата на дребни и огромни
Изброените горе компании могат да се опишат като Давидовците, които се състезават против Голиатите за ресурсите на Европейски Съюз.

Компаниите акцентират големите напъните, които са нужни даже единствено отговорят на изискванията за присъединяване в европроекти, камо ли да получат финансиране. Процесът, съгласно тях, лишава административна и правна мощност, както и доста време.

Дъждовна гора от документи “, разказва обстановката Роуланд Баан, основен изпълнителен шеф на Topsoe.

Той споделя, че процесът е лишил близо 8 месеца, до момента в който молбата за зелени дотации в Съединени американски щати лишава единствено няколко месеца. Topsoe е датска компания, произвеждаща електролизатори, основен съставен елемент в производството на тръбопровод.

„ Пълна джунгла “, съгласява се и Жаклин ван ден Енде, съосновател на Carbon Equity, основана в Амстердам компания, която влага във фондове, подкрепящи над 100 щадящи климата стартъпа.

Трябва да наемете профилирани съветници, които са в действителност добре осведомени с набирането на безплатно финансиране, с цел да ви оказват помощ да се ориентирате в процеса, а постоянно това лишава толкоз време, че доста компании даже не стартират “, прибавя тя.

Това дава преимущество на по-утвърдени компании, които имат огромни отдели за законодателно сходство и история на навигиране през бюрокрацията, считат започващите компании.

„ Бойното поле на тези борби “ е по този начин нареченият Фонд за нововъведения на Европейски Съюз, основан, с цел да разпределя парите за евентуално изменящи играта технологии, които към момента не са задоволително огромни, с цел да привлекат интереса на банките.

Четири години по-късно се вижда, че множеството пари, дадени от Фонда, са отишли в огромни компании. Само 9 от 72 финансирани плана са ръководени от по-малки компании, пресмятат от Cleantech for Europe, която лобира в Европейски Съюз за софтуерни компании, щадящи климата.

Ако погледнете листата с сполучливи планове, това са главно доста огромни промишлености, които, почтено казано, евентуално се нуждаят от по-малко пари “, споделя Жул Беснаину, който управлява Cleantech for Europe.

Относно рецензиите, представителят на Комисията означи, че Фондът „ не е инструмент за започващи компании “.
Баланс
Европейски Съюз в никакъв случай няма да може да угоди на всички. Инвестирането в започващи компании значи, че парите на данъкоплатците може „ да потънат “. Но пък правенето единствено на сигурни залози няма да даде късмет на революционните хрумвания, написа Politico.

Идеално балансиране няма по какъв начин да има, само че има опити за баланс.

Беснаину, ръководителят на Cleantech for Europe, признава, че „ приемането на риск е мъчно, изключително в случай че сте обществена организация “.

И въпреки всичко, настояването започващите компании да показват солидни финанси (ключова част от тактиката против „ изгарянето “ на обществените средства), постоянно стои на пътя на вложенията, споделя той.

Европейски Съюз не може да бъде „ разхитителен “, само че все пак би трябвало да има „ податливост да поема опасности “, акцентира Жаклин ван ден Енде, съосновател на Carbon Equity.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР