Една от големите мистификации в историята на киното е свързана

...
Една от големите мистификации в историята на киното е свързана
Коментари Харесай

Роклите легенди: „Сабрина“ на Одри Хепбърн

Една от огромните мистификации в историята на киното е обвързвана с костюмите на Одри Хепбърн във кино лентата „ Сабрина “. Роклята, която Одри носи в този филм, става толкоз известна, че и до през днешния ден е известна под името „ Сабрина “. Неин дизайнер е, несъмнено, Юбер дьо Живанши, само че години наред това е незнайно за необятната аудитория. През 1953 година Одри Хепбърн е в Париж и отива в ателието на Юбер дьо Живанши – към този момент задоволително популярен дизайнер, с молба да направи костюмите за идния й филм. Става въпрос за кино лентата „ Сабрина “, разказващ историята на едноименната героиня – щерка на водач в доста богато семейство, която е влюбена в един от господарските синове. За да избяга от несподелената си обич, непривлекателната Сабрина отпътува за Париж, откъдето се връща същинска парижанка – повърхностно елегантна, ужасно изискан, облечена по метод, неосъществим за американките. За да реализира този резултат, Одри има потребност от същински парижки дизайнер. Живанши се съгласява да ушие облеклата й за кино лентата и с това слага началото на съдействие и близко другарство, което продължава до самата гибел на актрисата.

Художник по костюмите във кино лентата „ Сабрина “ е Едит Хед, тя даже получава „ Оскар “ за този филм. Тя взема решение кой воин по кое време и какво да носи, както и дава отговор за костюмите на всички участници с изключение на за тези на Одри. До края на живота си Едит Хед упорства, че е създател на всички костюми в „ Сабрина “ и носи цялата популярност, а Живанши като същински благородник разкрива истината едвам след гибелта й.

Филмът „ Сабрина “ остава в историята на модата с няколко паметни тоалета, като дребната черна рокля е един от образците. Моделът е основан от Живанши особено за Одри Хепбърн. Тъй като тя била доста слаба и ключиците й стърчали грозно, дизайнерът направил роклята високо изрязана начело и с прорез на гърба. Кръстил го décolleté Sabrina. Презрамките били напълно тънки и разкривали красивите плещи на Одри. Тъй като тя била доста слаба и ключиците й стърчали грозно, дизайнерът направил роклята високо изрязана начело и с прорез на гърба. Презрамките били напълно тънки и разкривали красивите плещи на Одри. През 1954 година Одри Хепбърн печели премията „ Оскар “ за основна роля във кино лентата „ Римска почивка “. На церемонията тя отива с въпросната рокля, само че направена от Живанши в бяло и от дантела. Самата актриса е във всеки случай доста по-очарователна и забавна от тоалета, който носи, тъй че персоналното й омагьосване е причина всички дами мигновено да стартират да мечтаят за същата рокля. Смята се, че това е първият случай на сходен маркетинг на церемонията – Одри непосредствено повлияла върху продажбите на този модел. Днес актрисите получават големи суми, с цел да облекат тоалет на една или друга фешън къща на аления килим.

До края на кариерата си Одри Хепбърн носела във филмите си единствено облекла на Живанши, до края на живота си се обличала при него. Единствената й облага били безплатните облекла и другарството с един от най-великите дизайнери на Париж.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР