Една от емблемите на Пирин фолк – Сашка Васева, вдигна

...
Една от емблемите на Пирин фолк – Сашка Васева, вдигна
Коментари Харесай

Сашка Васева отново на сцената на „Пирин фолк“, публиката плаче

Една от емблемите на Пирин фолк – Сашка Васева, подвигна на крайници и разплака препълнения Летен спектакъл на град Сандански, където нощес стартира юбилейното – 30-то издание на фестивала Пирин фолк за македонска ария.

Певицата се появи за първи път след тежката интервенция от израстък на мозъка, която претърпя в Германия преди няколко месеца. Когато излезе постепенно движеща се на сцената, хваната на разположение от двама души, които й помагаха, с цел да седне на стол, публиката затаи мирис, невярваща на очите си.

Облечена в дълга искряща зелена рокля, отслабнала фрапантно, с къса коса, въпреки и невиждаща, тя накара феновете безусловно да настръхнат, виждайки своята фаворитка в това положение, само че респектирани от високия й дух. И когато запя емблематичната си авторска ария “Зелените очи ”, която показа през 1997 година навръх тази сцена, Сашка провокира същински възторг в Летния спектакъл.

И публиката стана на крайници, с цел да я приветства дълго с крясъци “Браво ” и “Обичаме те ”.

Млади и остарели бършеха очите си, прочувствено впечатлени от ставащото пред очите им. Човешкия дух е безгранично мощен и Сашка сподели това, появявайки се на сцената пред стотиците в театъра, които й засвидетелстваха уважението и любовта си.

Вълнението на певицата беше голямо и всички се надяват тя да е усетила, въпреки и невиждаща, по какъв начин всички направиха бездънен реверанс пред нея. И й благодариха за това, че съумя да пристигна на юбилея на Пирин фолк. Точно на тази фестивална сцена преди близо три десетилетия стартира кариерата й като певица.

Емоционален, цялостен с изненади и запаметяващ се старт на 30-ото юбилейно издание на фестивала „ Пирин Фолк “ 2022.

По традиция, наложила се през последните 6 години, началото в петък вечер бе обещано с провеждането на състезанието за изпълнителско изкуство за деца – „ Детски Пирин Фолк “.

Точно в 20:45 часа на сцената в Летния спектакъл на Сандански прозвуча химнът на фестивала – „ Добре пристигнали в Сандански, другари “. Любимите на генерации българи водещи Николай Николов и Даниела Колева приветстваха феновете на македонската ария с топли думи и необятни усмивки, а публиката притихна в нетърпеливо очакване на представянето на младите участници. Претендентите за влиятелните оценки тази година бяха 15 като измежду тях имаше и два дуета. Най-добре представилите се си потеглиха с награди.

Компетентното жури в състав: Надежда Захариева, Димитър Динев, Атанас Стоянов, Севдалина Спасова, доктор Генчо Генчев и проф д.н. Венцислав Димов /председател/ същински се затрудни в избора си, защото надарените реализатори демонстрираха отлични вокални качества и театрално държание.

Гост-изпълнителите на вечерта с изключение на Сашка Васева, бяха Лия, Васко Лазаров и Невена Цонева, които трансфораха конкурсната вечер в празник.

Победител на 30-ия юбилеен Детски Пирин фолк е любимката на Сандански Кирилка Ръбачева с песента “Либе ле, мое убаво ”. Тя имаше няколко награди от фестивала през последните години – феновете я знаят от тази сцена, още когато се появи 8-9-годишна. Най-после очарователната млада девойка справедливо завоюва огромната премия при децата.

По мотив юбилейното издание на фестивала уредниците сервираха и друга изненада – 30 емблематични за историята на Пирин Фолк персони получават „ Грамота за специфичен принос и поддръжка към одобряване и разпространение на Международен фестивал „ Пирин Фолк “ Сандански 2022 “. Сред тях са Никола Ваклинов, Димитър Динев, Светослав Лобошки, Пламен Велинов, Сашко Митковски и доста други. С почетни грамоти се удостояват и легендите на фестивала – Валентин Пензов, Емил Ристосков, Влади Вълчев, Никола Дамянов, Евтим Евтимов, Тончо Русев и други

За празничното въодушевление и образните резултати на сцената на „ Детски Пирин Фолк “ способстваха и красивите хореографии към музикалните осъществявания, за които се погрижиха танцьорите от ТС „ Празник “, отбор „ Македонци “, ТС при АНПТ „ Н. Вапцаров “, ТС „ Звездица “ и ТФ „ Хоуп “.

Ето и спечелилите в „ Детски Пирин Фолк “ 2022:

I премия на фестивалното жури: Кирилка Ръбачева – Либе ле, мое убаво
/музика: национална, текст: национален, аранжимент: Стоян Дюлгеров/

II премия на фестивалното жури: Михаела Бояджийска – Защо не пристигна, Елено
/музика: национална, текст: национален, аранжимент: Валери Димчев/

III премия на фестивалното жури: Михаела Тончовска – Лено ле
/музика: национална, текст: национален, аранжимент: Илиян Михов – баровеца/

Награда „ Свети Врач “ на Кмета и Община Сандански: Василена Стоянова – Яно, мори, ягне
/музика: национална, текст: национален, аранжимент: Георги Иванов/

Награда „ Фен Фолк ТВ “: Катерина и Зорница Стоянови – Кальо, Калино девойко
/музика: Светослав Лобошки, текст: национален, аранжимент: Светослав Лобошки/

Награда на феновете: Ивана и Ивона Малчови – Огреяла месечинка
/музика: национална, текст: национален, аранжимент: Народен оркестър към НХГ „ Св. Св. Кирил и Методий “/

На 27 август, фестивалът „ Пирин Фолк “ продължава с Конкурс за изпълнителско изкуство, когато на сцената като специфични гост-изпълнители ще се качат: Илия Луков, Наум Петрески и Зуица Лазова, Ива и Велислава Костадинови.

На 28 август, в неделя, когато се организира Конкурсът за нова авторска ария на македонска основа, гост-изпълнители ще бъдат Глория, Володя Стоянов и емблематичният за фестивала дует – Севдалина и Валентин Спасови.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР