Една област – една цена на водата, вместо както е

...
Една област – една цена на водата, вместо както е
Коментари Харесай

Областни цени на водата според доходите отварят врата за поскъпване

Една област – една цена на водата, вместо както е в този момент за всяко ВиК. Нова формула за изчислението какъв брой да коства кубик вода, съгласно прихода в съответната административна региона, се чака да докара до основни промени в цените, които към този момент ще бъдат определяни не от Комисията за водно и енергийно контролиране, а от Комисия за контролиране на ВиК услугите, която ще се назначава от Народното събрание.

На места цените на водата ще се покачат доста, другаде – само че за доста малко консуматори, може и да намалеят. Това излиза наяве от план на нов закон за водоснабдяването и канализацията, от районното министерство за публично разискване. Той обаче планува и определянето на уязвими консуматори на ВиК услугите, което ще разреши въвеждането на обществено подкрепяне за хората, които дават отговор на изискванията.

Законът се написа от 2007 година и беше едно от изискванията за отпущането на еврофинасирането за бранша, само че все нещо пречеше на приемането му. Срещу настоящия план също към този момент има опозиция от страна на общините и е допустимо да не бъде утвърден и от това Народно заседание поради сензитивната тематика с повишаването на водата и наближаващите парламентарни избори.

Освен отварянето на вратата за повишаване на цената на водата в множеството области, другият противоречив миг е силовото налагане на правилото една област да се обслужва от един ВиК оператор. Това не съумяха да го прокарат няколко държавни управления през последните 10 години, макар прекъсването на еврофондовете за общините в 6 области, които отхвърлиха да се обединят и да бъдат обслужвани от един ВиК оператор. Националното съдружие на общините се афишира изрично срещу въвеждането на това условие в новия Закон за ВиК, излиза наяве от оповестените документи в портала за публични съвещания.

Целта на законопроекта е да се реализира " обществена търпимост на цената на водата “ и по-справедливото ѝ възнаграждение според от това кой какъв брой използва и какъв брой парцела има, както и да се обезпечат вложения за възобновяване на остарялата ВиК мрежа, излиза наяве от претекстовете към законопроекта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР