Една крачка по-близо сме до създаването на първия в София

...
Една крачка по-близо сме до създаването на първия в София
Коментари Харесай

Георгиев: Крачка по-близо сме до създаване на център за работа с хора с редки заболявания в София

Една крачка по-близо сме до основаването на първия в София център за работа с хора с редки болести. Днес е Международния ден на хората с редки болести, които у нас са над 400 000, написа във фейсбук Георги Георгиев, общински консултант от ГЕРБ-СДС.

Комисиите в общинския съвет към този момент работят и има резултати от труда ни. На съвещанието на Постоянната комисия по стопанска система и общинска благосъстоятелност през вчерашния ден получихме поддръжка от съветниците от всички политически групи за отчета ни за ремонт и обезпечаване на съоръжение в центъра за поддръжка на хората с редки диагнози и техните фамилии. Автори на предлагането сме с сътрудниците ми от групата на ГЕРБ-СДС Екатерина Йорданова, доктор Антон Койчев и Прошко Прошков.

Преди няколко месеца бях на посещаване в изграждащия се Център за поддръжка на фамилии с редки диагнози, за който ви описах. Видях се с доста фамилии и обсъдихме какво ни следва за поддръжка на общността.

В предходния мандат предоставихме общинско помещение за дейностите на фондацията в Дружба. През 2023 година е почнала акция за дарения за ремонтни действия, като са реновирани пространствата, сложени са нова дограма и порти, както и нови подови настилки. Всички средства по ремонта досега са събрани от дарения от физически и юридически лица. Преди месеци в предходния мандат отпуснахме средства за създаване на рампа за достъп за хора с двигателни усложнения, защото до центъра се стига по стълбище. Редно е и общината да помогне за довършването на плана и съм уверен, че и другите комисии ще ни поддържат.

Благодарение на отчета ще осигурим нужните условия за реализиране на дейностите на Българска Хънтингтън Асоциация - Bulgarian Huntington Association – съдружие, което към този момент повече от 10 години работи в областта на подпомагането на хората, наранени от заболяването на Хънтингтън и други редки заболявания, както и на техните фамилии.

Според информация от „ Българска Хънтингтън Асоциация “ в България с редки болести живеят над 400 000 души, като в 75% от случаите тези заболявания са генетични и водят до съществени социално-икономически последици, тежки увреждания и хроничност.

За да бъде пълноценна грижата за хилядите наши съграждани с редки болести е нужна цялостна нова политика за основаване на център за работа с тях, финансиране на социално-здравни услуги, рехабилитация, психическа и здравна помощ. Затова продължаваме да работим с грижа на хората и да поддържаме най-уязвимите групи.

Благодаря на общинските съветници от всички групи, без изключения, за оказаната поддръжка. Това чакат от нас хората.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР