Една компания, превърнала се някога в символ на германската финансова

...
Една компания, превърнала се някога в символ на германската финансова
Коментари Харесай

Wirecard: Някогашната финтех надежда, която се превърна в срам за Германия

Една компания, трансформирала се в миналото в знак на немската финансова промишленост, през днешния ден се трансформира в същинска скандална бизнес история. А от институциите в европейската страна описаха казусът с нея като " същинска злополука ".

Това е Wirecard, която в миналото се трансформира в вярата, че най-голямата стопанска система на Стария континент ще има своята сполучлива финтех история. Само преди дни обаче акциите на компанията се сринаха рекордно, откакто одит на интернационалната EY сподели, че в паричните салда на сдружението липсват 1,9 милиарда евро.

" Ние, германците, не сме склонни към това да изпадаме в еуфория, както хората в Съединени американски щати. Въпреки това обратно във времето, когато Wirecard влязоха в показателя DAX, всички имахме страхотното чувство, че и ние можем да сътворяваме сполучливи софтуерни колоси ", споделя професорът по финанси в Университета " Хоенхайм " в Щутгарт Ханс-Петер Бургхоф.

" Това, което виждаме в този момент обаче, е извънредно. Срамно е за цяла Германия. Банките, инспекторите и регулаторите не питат верните въпроси ", признава той пред Bloomberg.
 66% срив на акциите на Wirecard след изчезнали €1,9 милиарда
66% срив на акциите на Wirecard след изчезнали €1,9 милиарда

Одитори не могат да намерят една четвърт от салдото на немския финтех

Години наред Германия изоставаше зад другите огромни стопански системи в развиването на локални софтуерни колоси, като Фейсбук. Изключение от това предписание беше единствено софтуерният разработчик SAP.

След редица придобивания Wirecraft изглеждаше по този начин, като че ли е подготвена да промени това. Компанията е основана в Мюнхен, който е по-известен с марки, като BMW и Siemens. Тя прави летящ старт на фондовия пазар в страната през 2018 година, когато измества 148-годишната Commerzbank от главния показател DAX.

Първоначално бизнесът на сдружението потръгва, като то е профилирано в платежни услуги, най-много в сегмента на онлайн залаганията и порното. Сред огромните клиенти на компанията от последните години са футболният клуб " Байерн Мюнхен ", френският телеком Orange и шведският колос в производството на мебели Ikea.
 Сагата Wirecard: Липсващите €1,9 милиарда май въобще не съществуват
Сагата Wirecard: Липсващите €1,9 милиарда май въобще не съществуват

Главният изпълнителен шеф и максимален акционер подаде остава

Днес обаче акциите на Wirecraft са обречени на свободно рухване. Острият спад в цената им пристигна откакто регулаторите в Германия блокираха краткотрайно късите позиции на компанията - стъпка, която до момента не е била предприемана за обособена компания. " Фокусът ни беше върху това да съхраним доверието към пазара като цяло, не към дадена компания ", показват от BaFin.

Така от присъединението на сдружението към DAX досега книжата му са с 86% надолу. И упованията са те да продължат да поевтиняват с разрастването на абсурда с компанията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР