Една група бактерии - фузобактерии, може да са свързани с

...
Една група бактерии - фузобактерии, може да са свързани с
Коментари Харесай

Учени откриха възможен причинител на ендометриозата

Една група бактерии - фузобактерии, може да са свързани с ендометриозата - доста мъчително положение, което визира 10 % от девойките и дамите в репродуктивна възраст, заяви сп. " Нейчър ".

Японски учени откриха фузобактерии в матките на 64 % от изследваните дами с ендометриоза и едвам 7 % при тези, които не са наранени от нея. 

Последвалите опити с мишки, инфектирани с фузобактерия, демонстрират, че лекуване с антибиотици може да понижи размера и честотата на лезиите, които се свързват с ендометриозата.

Предстои още доста работа, преди резултатите да могат да се употребяват за създаване на лекувания за ендометриоза.  

Ендометриозата се предизвиква от разгръщане на тъкан от лигавицата на матката, наречена ендометриум, към други елементи на тялото - най-често към органи в региона на таза, където се прикрепва и пораства. Тя постоянно предизвиква провали върху репродуктивните органи и се свързва с понижена плодовитост.

Освен това при лезии по яйчниците има нараснал риск от развиване на рак на яйчниците.

Най-честият признак на ендометриозата е болката, която може да бъде доста мощна. Лечението включва хормонални лечения, които работят и като контрацептиви, и интервенция за премахване на лезиите. 

" Искаме да намерим нови лечения ", споделя Ютака Кондо, експерт по онкологична  биология в университета в Нагоя, Япония, и съавтор на публикацията. " Но първо би трябвало да знаем повода за ендометриозата. "

Фузобактериите постоянно се срещат в устата, червата и вагината и са свързани с други болести, да вземем за пример на венците, добавя Българска телеграфна агенция.

Сега се организира клинично тестване при дами с ендометриоза, с цел да се откри дали антибиотици могат да облекчат някои от признаците им, споделя Кондо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР