Една година стаж вече струва 1853,28 лв.С 13,86 лв. се

...
Една година стаж вече струва 1853,28 лв.С 13,86 лв. се
Коментари Харесай

Стажът за пенсия поскъпва

Една година стаж към този момент коства 1853,28 лева

С 13,86 лева се подвигна цената за пазаруване на недостигащ стаж за пенсия от 1 януари. От тази дата един месец към този момент коства 154,44 лева, оповестява „ “.

Причината е, че от 1 април минималният застрахователен приход на самоосигуряващите се ще е 780 лева Цената на стажа, който може да се купи, е 19,8% от тази сума.

Година стаж ще коства към този момент 1853,28 лева, а цялостните 5 година (това е таванът недостигащ стаж, който може да се купи) - 9266,4.

Купуването на стаж става все по-използвана алтернатива от претендентите за пенсия, тъй като от ден на ден хора в пенсионна възраст имат интервали на безработица в кариерите си. В същото време продължава увеличението на нужния за пенсиониране застрахователен стаж, до момента в който стане 40 години и за дами, и за мъже.

Всеки може да си купи до 5 година, даже пенсионирането да не му следва скоро.

За стаж се зачита и образованието в университет, само че той също се заплаща. Висшистите могат да купят стаж единствено за интервала на образованието, вписан в образователния проект, в случай че не са работили, до момента в който следват, а дамите да не са били и по майчинство. Те би трябвало да показват и тапия от университета.

Сделки могат да вършат и към този момент навършили възрастта хора, в това число за трета категория.

Плащането става по банков път, само че би трябвало да се издаде и уверение от отделение на Национален осигурителен институт, с цел да бъде приета договорката. Този стаж обаче не се употребява за пресмятане на пенсията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР