Една година след смъртта на британската кралица Елизабет Втора Обединеното

...
Една година след смъртта на британската кралица Елизабет Втора Обединеното
Коментари Харесай

Лондон отбеляза първата годишнина от смъртта на Елизабет II с топовни салюти

Една година след гибелта на английската кралица Елизабет Втора Обединеното кралство отбелязва края на една епоха, предават международните организации.

 

Не са планувани обаче огромни възпоменателни церемонии, а по-скоро частни прояви на отдаване на респект на Елизабет Втора, управлявала страната 7 десетилетия.

 

Днес крал Чарлз и кралица Камила участваха на църковна работа в памет на монарха в дребна черква в селцето Крати покрай замъка в Балморал в Шотландия.

 

Принц Уилям и брачната половинка му Катрин пък присъствахат на литургия в катедралата Сейнт Дейвидс в град Сейнт Дейвидс в Уелс. А в Лондон от Хайд парк и от Лондонската кула отекнаха  топовни салюти в памет на Елизабет Втора.

 

На 8 септември 2022 година кралицата умря на 96-годишна възраст в замъка Балморал в Шотландия, където прекарваше по традиция лятото.

 

Последва интервал на народен печал, по време на който стотици хиляди британци в продължение на часове чакаха на опашка, с цел да се преклонят пред ковчега с тленните остатъци на кралицата. Погребението й 10 дни след кончината пък мина при невиждани ограничения за сигурност.

 

С кончината на Елизабет Втора се затвори една страница в историята на Обединеното кралство и на 14-те народи, на които тя беше държавен глава. Нова глава в историята се отвори с възкачването на престола на Чарлз Трети, първородния наследник на Елизабет Втора. Церемонията по коронацията му беше тази пролет. 

 

Преди няколко дни английското държавно управление показа план за непрекъснат мемориал за Елизабет Втора, който ще бъде открит през 2026 година, когато тя трябваше да навърши 100 години.

 

По мотив годишнината от гибелта на майка си Чарлз Трети направи послание, в което съобщи: " Ние си спомняме с доста любов за нейния дълъг живот, за нейната предана работа и за всичко, което тя представляваше за мнозина от нас ".

 

" Аз съм също по този начин надълбоко благодарен за любовта и поддръжката, която хората засвидетелстваха към мен и към моята брачна половинка през миналата година, до момента в който ние вършим всичко допустимо, с цел да служим на всички вас ", добави монархът.

 

Чарлз Трети съблюдава традицията на майка си и в този момент прекарва лятото в Балморал с други членове на кралското семейство. Този уикенд той одобри там премиера Риши Сунак и брачната половинка му Ашката Мърти - друга традиция, въведена от Елизабет Втора.

 

В последните седмици английският монарх беше релативно предпазлив, само че той въпреки всичко участва на няколко събития в Шотландия, придружаван от брачната половинка си и от сестра си, принцеса Ана.

 

Чарлз Трети прекара съвсем целия си живот в очакване да се възкачи на престола. Днес той е на 74 години. През тази първа година като монарх той назначи нов английски министър председател - Риши Сунак, произнесе първото си кралско коледно слово, в което засвидетелства благосклонностите си към хората, преживявящи компликации в разгара на рецесията с цената на живота, направи първата си държавна аудиенция - в Германия, а следва да отиде и във Франция, одобри редица държавни глави, измежду които президентите на Съединени американски щати и на Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски.

 

По-малко известен спрямо Елизабет Втора, която бе обожавана от британците, новият крал стана и очевидец на редица враждебни прояви към монархията от страна на прорепубликански деятели по време на пътуванията си в страната.

 

Според неотдавнашно изследване на ЮГав 59 % от британците считат обаче, че кралят прави добра работа по отношение на 17%, които мислят противоположното.

 

Според някои Чарлз Трети не е направил през първата си година на престола радикални промени в монархията и е бил прав да се държи по този начин. Но други считат, че това, че не е направил нищо удивително до момента като монарх е  в негов ущърб в миг, в който поддръжката за монархията понижава.

 

Първата годишнина от кончината на Елизабет Втора няма да бъде и мотив за помиряване сред принц Хари и останалата част от кралското семейство. Херцогът на Съсекс, който живее в този момент в Калифорния със брачната половинка си Меган Маркъл, се намира понастоящем във Англия, с цел да участва на благотворително събитие. Според английски медии не е планувано той да има среща с краля, нито с брат си Уилям, които разкритикува остро в записките си, оповестени през януари, няколко месеца след кончината на баба си.

 

По мотив годишнината от кончината на Елизабет Втора министър председателят Риши Сунак съобщи, че мислите на цялата нация ще бъдат с новия крал Чарлз Трети и неговото семейство в този ден. Той добави, че една година след гибелта на Елизабет Втора хората осъзнават от ден на ден и повече какъв брой отдадена е била тя на нацията и какъв брой добре е служила на народа си.

 

Той добави, че признателността на нацията към кралицата, водила подобен извънреден живот на отговорности и посветеност на задачата й на монарх, ще продължи да пораства.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР