Една дискусия за лекарствата освен емоционални аргументи, то и рационални

...
Една дискусия за лекарствата освен емоционални аргументи, то и рационални
Коментари Харесай

Мирослав Ненков подсети, че Виктор Николаев, че има голям повод да почерпи днес! Водещият пък го помоли да тегли една псувня на...

Една полемика за медикаментите с изключение на прочувствени причини, то и рационални заключения и тези. Мораториума е едно от най-грешните управнически решения. Това съобщи в ефира на " Здравей, България " Хасам Адемов, някогашен обществен министър и народен представител от групата на Движение за права и свободи. " Това значи, че ръководещите не могат да се оправят. Здравеопазването не може да се гледа като разход или като общ брой от числа. Това е вяра, която се дава на хората ", сподели още той.

" В настоящото законодателство има ясни механизми за надзор, само че те не се съблюдават съгласно мен. Затова и се стига до този безотговорен разход на медикаменти ", добави Адемов. Според него даже и един пациент да остане без медикаменти, това е голям проблем.

" При вас е имало едно само лекарство, когато сте бил болен от страшна болест. Този медикамент бил ли е стихотворец от здравната каса ", запита Николаев събеседника си. Адемов отговори, че една част е била поета от НЗОК, а останалата доплащал. " Мораториумът въпреки всичко е най-грешното управническо решение. Това е симптом на изтощение ", добави той.

Николаев на няколко пъти опита да завърти диалога на персонална основа, питайки Адемов по какъв начин е е лекувал, само че депутатът не пожела да навлиза в пояснения.

В студиото се включи и доктор Мирослав Ненков, той сервира изненада в ефира - разкри, че Виктор Николаев има огромен празник през днешния ден.

" Добро утро и цветущ рожден ден, Викторе! Това, което се случва с мораториума е нещо доста хубаво. Може би не най-хубавото и умното, само че от някъде би трябвало да се стартира. В нашата система, каквото и да се случи, ще засегне нечии интерес. Общественият интерес обаче е по-голям. Огромен е разходът за лекарства. За мен това е вярно решение, доста остро, само че от някъде би трябвало да се стартира. Не е правилно, че ще има пациенти, които ще са необгрижени ", сподели той.

Виктор Николаев се опита да го отвърна, казвайки че да вземем за пример лекарството на господин Адемов, който сега е в студиото, е едно само и то новаторско, а без него, той може би е нямало да е тук сега.

" Здравната каса ще откри по какъв начин да обгрижи всеки пациент. Никой не мисли кого да ощети и убие или да извърши геноцид. При нас има доста безконтролни механизми, за които ние плащаме, това е разхищаване. Това, че ще има умрели пациенти по улиците, е нещо тотално погрешно. Нормално като има ограничаване на парите за фармабизнеса да има недоволни ", сподели Ненков.

" Мерси за диалога, а оня трамвай, който звънеше, да го напсувате от мен ", приключи диалога с Ненков водещия, който намерено възропта против машината на столичния градски превоз, която се чу по време на живото включване на доктора, намиращ се на софийски бул..
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР