Една депутатска заплата стига за 10-дневна почивка на Малдивите. На

...
Една депутатска заплата стига за 10-дневна почивка на Малдивите. На
Коментари Харесай

С депутатска заплата - 10 дни в петзвезден хотел на Малдивите

Една депутатска заплата стига за 10-дневна отмора на Малдивите. На месец депутат взима без всевъзможни добавки и бонуси към 4700 лева, колкото горе долу излиза воаяжът до екзотичните острови и то в 5-звезден хотел, написа „ Телеграф “.
Заплатата на един народен представител се равнява на три средномесечни заплати на наети лица по трудово и служебно правно отношение в публичния бранш съгласно данни на Национален статистически институт. Сметките демонстрират, че точната сума, която всеки фаворит поставя в джоба всеки месец, е 4728 лева, а отдихът на Малдивите потегля от 2000 евро и нагоре.
В взаимозависимост от постовете и участията в комисии в Народното събрание депутатите получават спомагателни пари. Председателят на Народно събрание да вземем за пример получава 55% от горната страна, заместниците - 45%, а ръководители на комисии – 35 на 100 върху заплатата си. Също 35% от горната страна взима народен представител, който управлява парламентарна група. Заместниците на комисии са с 25% на плюс, а в случай че депутат е член на комисия - 15 на 100. Ако пък взе участие във краткотрайна комисия, прибира с 5% от горната страна върху заплатата. Повече пари националните избраници получават и за научните степени. Така лекар е с 10% от горната страна, лекар на науките - 15%.
Ако депутатите осъществят предпочитани за страната задания, могат да получат и до 25 на 100 от главното си заплащане, което значи към 1000 лв.. Отделно са парите за стаж - 1% за всяка прослужена година. Право да употребяват служебни коли имат всички народни представители. Нито един от тях обаче не може да приема дарове, в случай че са протоколни, и на стойност една двайста от главното месечно заплащане за съответния месец, гласят разпоредбите. Подаръците над тази стойност се предават в Народното събрание и се афишират в обществения указател на Народно събрание.
За съпоставяне: депутатите в Дания взимат 21 335 евро заплата. Трябва обаче да се посочи, че тази страна е с най-голям стандарт в Европейски Съюз. Освен това има два типа добавки към заплатата им, които са необлагаеми.
В Австрия пък брутната заплата на един народен представител от 1 януари 2021 година е 9228 евро. В Чехия заплатата на народен представител е 90 800 чешки крони за 2020 година, което е 6978 лв.. В Словения на месец депутатите взимат сума, която варира от 3 661 евро до 4817 евро според от дейностите им.
В Кипър пък брутната заплата на година е 48 105 евро. Заплатата на един народен представител от Литва преди облагане с налози е 3433.80 евро, а членовете на сейма в Латвия се разписват на 2963 евро брутна заплата.
Депутатите в немския Бундестаг получават по този начин наречената парламентарна надбавка от 10 083.47 евро за парламентарно присъединяване, която се полза с налог. Те не получават никакви годишни специфични заплащания. Взимат надбавка към заплатата си за разноски за писалищен материали и други разноски, направени по време на практикуване на парламентарната им активност. Това са 4560.59 евро на месец. Член на Бундестага би трябвало да води обособени сметки за парични дарения и парични вноски от всевъзможен тип (дарения), които му се дават за политическата му активност. Даренията се разгласяват на страницата на Бундестага, като се показва техния размер и генезис, в случай че те надвишават цената от 10 000 евро поотделно или при положение на няколко дарения от един и същи донор.
Парламентът в Италия е двукамерен - Сенат на Републиката и Камара на депутатите, написа „ Монитор “. Сенаторите получават на месец като брутна заплата 11 555 евро, а чисто - 5304.82 евро. Всеки месец те прибират и по 3500 евро дневни чисто. За целия мандат имат право на джобни за дребни разноски в размер на 4180 евро. Признават им се до 1650 евро на месец за телефон и превоз. Така излиза, че италианските национални избраници са платени два пъти по-добре от британските, които на година в Лондон взимат 66 000 паунда.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР