Една четвърт от всички болести и преждевременни смъртни случаи в

...
Една четвърт от всички болести и преждевременни смъртни случаи в
Коментари Харесай

¼ от всички болести и смърт са заради вредата върху околната среда

Една четвърт от всички заболявания и преждевременни смъртни случаи в международен мащаб се дължат на замърсяване, породено от индивида и вредата върху околната среда, оповестяват от Организация на обединените нации в отчет за положението на планетата .
Смъртоносните излъчвания, причиняващи смог, химикалите, замърсяващи питейната вода и ускореното заличаване на екосистемите, които са от решаващо значение за прехраната на милиарди хора, са причина за международната зараза, спъваща международната стопанска система, предизвестява отчета, представен от Агенция Франс Прес.
Глобалният мониторинг за околна среда (GEO) – отчет за интервал от шест години, в основаването на който са взели участие 250 учени от 70 страни, показва възходяща пропаст сред богатите и бедните страни, защото пренаселеността, замърсяването и разхищаването на храни в развитите страни водят до апетит, беднотия и заболявания другаде, съобщи БГНЕС.
Тъй като излъчванията на парникови газове не престават да нарастват на фона на преобладаващите суши, наводнения и стихии , които са все по-свирепи поради изкачването на морското ниво, нараства политическият консенсус, че изменението на климата съставлява риск за милиарди в бъдеще.
През 2015 година международните водачи излязоха с Парижкото съглашение за климата, в което всяка нация даде обещание да предприеме дейности за понижаване на излъчванията, с цел да ограничи покачването на световната температура до 1,5 градуса по Целзий.
Но въздействията върху здравето от замърсяването, обезлесяването и механизирането на хранителна верига са по-малко осъзнати. Нито пък има интернационално съглашение за околната среда, покрай изискванията на това, което прави Париж за климата.
GEO дава данни за изключителни здравни обстановки, свързани със замърсяване.
В него се споделя, че неприятните екологични условия " предизвикват към 25% от международните заболявания и смъртност " - към 9 милиона смъртни случая единствено през 2015 година.
При изчезнал достъп до ресурси от чиста вода, 1,4 милиона души умират всяка година от заболявания, които могат да бъдат предотвратени, като диария и заразяване с паразити, породено от наситена с патоген вода и неприятна хигиена .
Химикалите, изливани в моретата, предизвикват неподходящи последствия за здравето „ на няколко генерации “, а въздействието върху земята посредством мега-земеделие и обезлесяване се случва в региони, където живеят 3,2 милиарда души.
В отчета се споделя, че замърсяването на въздуха предизвиква 6-7 милиона преждевременни смъртни случаи годишно.
Начинът, по който Земята действа, неподходящата приложимост на антибиотици в производството на храни ще стане причина за лекарствена устойчивост на варианти микроби, което е било и водеща причина за преждевременна гибел в света доникъде на века.
" Необходими са незабавни дейности от невиждан мащаб, с цел да се реагира и предотврати тази обстановка ", се споделя в послание до политиците, съпътстващо отчета.
Внимание се обръща внимание и на питателните боклуци, които съставляват 9% от световните излъчвания на парникови газове. В момента светът хвърля една трета от цялата създадена храна. Тази цифра се подхранва от 56% от храната в по-богатите страни, които се изхвърля.
" Всички споделят, че до 2050 година би трябвало да нахраним 10 милиарда души, само че това не значи, че би трябвало да удвоим производството. Ако понижим отпадъците си и може би ядем по-малко месо, можем неотложно да решим този проблем. В същото време " това ще изисква промени в метода ни на живот. " написа още в отчета. "
Докладът също по този начин прикани за бързо понижаване на потреблението на пестициди за възстановяване на качеството на въздуха и водата.
GEO употребява стотици източници на данни за пресмятане на въздействието върху околната среда върху над 100 заболявания. Оповестяването му на конференцията на Организация на обединените нации за околната среда в Найроби евентуално ще добави още диспути за това кой носи най-голямата отговорност за към този момент понесените от Земята вреди.
Източници, близки до договарянията, обявиха пред Агенция Франс Прес, че някои от развитите страни, водени от Съединените щати, са заплашили да не " приветстват " отчета, процедурна, само че въпреки всичко забележителна спънка пред единодушието на страните за нужните съкращения на отпадъците, свръхпотреблението и замърсяването.
Съставителите на отчета настояват, че всички народи, колкото и огромни или дребни да са, би трябвало да се приспособят към екологичната действителност, пред която са изправени всички хора на планетата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР