Една четвърт от участвалите в проучването българи заявяват, че в

...
Една четвърт от участвалите в проучването българи заявяват, че в
Коментари Харесай

Една четвърт от гражданите на България са готови да емигрират

Една четвърт от участвалите в изследването българи декларират, че ако разполагат с всички нужни документи, биха отпътували да живеят в друга страна. Това показват резултатите от в 57 страни, покриващо към две трети от международното население. Глобалните резултати сочат, че 36 на 100 от жителите са готови да мигрират в друга страна, осведоми БНР.

В България 25% демонстрират такава готовност, мнозинство от две трети (67%) дават отговор, че биха останали да живеят тук. Малцина (8%) са тези, които не могат да преценят.
Противно на известната визия за настройките за миграция в страната ни, България се подрежда по-скоро на задните места в желанието на жителите за живот в чужбина.

Желанието за миграция всред нашите съседи от Гърция (40%), Румъния (38%) и Северна Македония (42%), да вземем за образец, е много по-силно. Близки до нас в своите настройки пък са страни като Испания (27%), Нидерландия (29%), Швеция (23%) и Австрия (23%).

Обяснението за настройките у нас може да се дължи отчасти на продължителната десетилетна миграция към страните от Западна Европа и Северна Америка от 90-те години насам, довела до конюнктура, в която, който е изискал живот в чужбина, към този миг е отпътувал, отбелязва " Галъп ". Фактори като алтернатива за отдалечена работа, покачване на виталния стандарт и достъп до услуги, способ на живот и продукти, не по-различни от тези в останалите страни от Европейски Съюз обаче, също не са за подценяване.

През последните години се следи и известна промяна на миграционните настройки в страната ни като цяло – резервират се високи нивата на желание за пътуване в чужбина за образование, насърчаване, подготовка, повече сигурност и по-високи доходи, единствено че не толкова и за мигрирането за непрестанно в друга страна. Животът в чужбина, макар и съблазнителен, придобива очертания за подобаващ времеви хоризонт – по-скоро пъргавина, да вземем за образец при вариантите за пътуване в Европейски Съюз, а не миграция като съдбовно решение за живота.

Нагласите в страната ни са в подобие със междинните за Европейски Съюз. Там почти всеки трети би предпочел при алтернатива да живее в друга страна. 59% от европейците пък избират да останат в страната, в която са и в този миг, демонстрират от " Галъп ".

Резултатите от изследването в 57 страни показват, че 36% от запитаните по света желаят да мигрират. Най-вече младежите в затруднена икономическа конюнктура са всред възможните мигранти. Мнозинства склонни към миграция личат в Субсахарска Африка и Латинска Америка.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР