Една чаена лъжичка етиленгликол – веществото, използвано за отравяне на

...
Една чаена лъжичка етиленгликол – веществото, използвано за отравяне на
Коментари Харесай

Само лъжичка от отровените пюрета в Германия убива бебе

Една чаена лъжичка етиленгликол – веществото, употребявано за отравяне на бебешки храни в Германия – е изцяло задоволителна да убие бебе. Това разясни токсикологът проф. Никола Александров пред бТВ. Вчера стана ясно, че неидентифициран към този момент мъж е поставил отрова в бебешка храна в най-големите вериги за храна и бебешки артикули в Германия. Той изиска откуп от 10 млн. евро, с цел да спре с тровенето на пюретата.

Етиленгликолът е поливалентен алкохол, който е широкоразпространено химическо съединяване, съществена съставка на антифриза. Продава се свободно и като концентрат на всички бензиностанции. Веществото съставлява безцветна течност, без аромат, която леко сладни и е леко мазна. Когато се намира в антифриз, тя се оцветява в допълнение.

Докато за малко бебе чаена лъжичка етиленгликол е изцяло задоволителна да докара до гибел, за възрастен отровната доза е 100-150 мл.

" Отравянията с него са широкоразпространени у нас, защото българите обичаме да си държим в мазетата, дружно с напитките, и останки от недолят антифриз. Често пъти се получават грешки”, разясни Александров.

Ранните признаци на отравяне с етиленгликол са сходни като въздействието на всеки различен алкохол – гадене и повръщане. Часове след приема стартира развиване на ацитоза – подкисляване на кръвта, което може да докара до сърдечен арест. След 12 до 24 часа бъбреците на блокират и се стига до остра бъбречна непълнота.

При отравяне с етиленгликол е допустимо да забавите действието му като… пиете още алкохол. Тъй като етиленгликолът е поливалентен алкохол, при банкет на едновалентен алкохол неговото деяние понижава и реакциите се забавят.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР