Единствено ръководството на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново не

...
Единствено ръководството на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново не
Коментари Харесай

Само здравните власти в област Велико Търново не са въвели мерки срещу заразяване с COVID-19

Единствено управлението на Регионалната здравна ревизия във Велико Търново не е въвело противоепидемични ограничения против разпространяването на COVID-19. Във всички останали области на България такива са взети от 20-и юли и малко по-късно, като продължителността им е близо месец. Това сочи информация на Българска телеграфна агенция. 
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31964
Най-рано към предприемане на ограничения против заразяване и разпространяване на COVID-19 е пристъпено в областите Добрич и Ямбол. Там рестриктивните мерки са въведени още на 20 юли и ще продължат надлежно до 18-и и 20 август. Ден по-късно към тях се причисляват областите Враца, Габрово, Силистра и Сливен - до 21 август. На 22 юли към областите се включва Пловдив със заповед за противоепидемични ограничения в период от 15 дни, както и Кюстендил, Монтана, Пловдив, Перник, Разград, Стара Загора - с противоепидемични ограничения до 22 август, Хасково и Благоевград - до 20 август. Издадените заповеди за въвеждане на ограничения в област Ловеч са от 23 юли и важат до 22 август, в Смолян – от 25 юли до 25 август. В областите Кърджали и Русе ограничения са въведени на 28 юли и ще продължат надлежно до 26-и и 27 август. От 1 август ограничавания са въведени още във Варна, Плевен и Шумен - до 31 август, Търговище - до 30 август, а от 2 август има ограничения в Бургас до 19 август и Видин - до 26 август. 

Навсякъде въведените условия за попречване на вируса са идентични - включват наложително носене на маски за лице в лечебните заведения, центровете за незабавна помощ, аптеките, оптиките, профилираните институции за даване на обществени услуги. С ограниченията се вкарва и условие за съблюдаване на физическа отдалеченост на публични места от най-малко 1,5 метра от хора, които не са от едно домакинство. 

От своя страна работодателите би трябвало да провеждат провеждането на противоепидемичните ограничения в работните пространства, измежду които са: постоянно проветряване и стерилизация, недопускане на лица с прояви на остри респираторни заболявания, а по преценка и основаване на опция за работа в отдалечена форма. Мерките включват и засилен утринен филтър в детските заведения, както и ежедневен филтър в институции, свързани с даване на обществени услуги.

Носенето на маски е наложително в градския превоз в София, Пловдив, Варна. 

От през днешния ден към подхванатите към този момент ограничения за ограничаване на разпространяването на COVID-19 в столицата е наложително и носенето на защитни маски за лице в закрити публични места. Това се показва в заповед на доктор Данчо Пенчев, шеф на Столичната районна здравна ревизия. От през днешния ден се лимитират и свижданията в лечебните заведения – по преценка на лекуващия доктор ще бъдат допускани единствено близки на пациенти с престой над пет дни. Заповедта планува и наложително носене на маски за лице на ж.п. гари, автогари и летище София.

За децата под шестгодишна възраст носенето на маска не е наложително. Същото важи и за личния състав и клиентите в заведенията за хранене и развлечения, спортуващите на закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, конференции и семинари - по време на изявление и при съблюдаване на физическа отдалеченост от метър и половина от останалите

От здравното министерство прецизираха през вчерашния ден, че в огромните търговски обекти, вид мол, жителите следва да носят защитни маски за лице при посещаване на обособените търговски обекти в границите на мола, само че не и в общите елементи.

В заповедите на районните здравни инспекции е посочено, че ограниченията могат да бъдат изменени според от епидемиологичната конюнктура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР