Единствено по рода си социално предприятие във Варна даде професии

...
Единствено по рода си социално предприятие във Варна даде професии
Коментари Харесай

Социално предприятие даде професии на 12 младежи в неравностойно положение

Единствено по рода си обществено дружество във Варна даде специалности на 12 младежи в неравностойно състояние. “Хлебар ” и “Сладкар ” са призванията, които към този момент носят наслада на младежите от пекарна “Радост ”, тъй като им обезпечават опция за заслужен и обезщетен труд. На обществената пекарна следва идващото предизвикателство – да остане на пазара и да откри своите клиенти.

Всяка година десетки младежи с разнообразни увреждания навършват пълноправие. За тях, обаче, това значи още по-голяма взаимозависимост от околните им, тъй като опциите за другарство отвън фамилията са лимитирани, а разновидностите за работа не са доста.

Нарине Банкова, Фондация “Радост за нашите деца ”: Законът за обществената стопанска система започва от октомври 2018. Много ново е и занапред ще има проба – неточност
За доста младежи с увреждания общественото дружество е опция да повярват в себе си и да контактуват с хора отвън сферата на обществените услуги.

Захаринка Василева, психолог: Формират умения да идват сами до работа, да наблюдават промяната, в която са и най-голямото достижение е, че когато им се каже какво ще подготвят, те се пробват да наблюдават поредност на софтуерния развой без да се постанова някой непрекъснато да им припомня.
В пекарната младежите към този момент са се научили да подготвят самун, рогчета, както и обичаните на генерации “войнишки ” курабии.

След като усвоят тънкостите на специалността, младежите ще се научат и по какъв начин да продават продукцията си. Проектът на Фондация “Радост за нашите деца ” се финансира от Европейския обществен фонд. След приключването му, пекарната ще продължи да обезпечава работа най-малко на половината от младежите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР