Единствено официалните съболезнования са цялата помощ, която Европа предложи на

...
Единствено официалните съболезнования са цялата помощ, която Европа предложи на
Коментари Харесай

Европа спокойно гледа как САЩ довършват Турция

Единствено формалните съболезнования са цялата помощ, която Европа предложи на Турция след опустошителното земетресение. Междувременно в света стават все по-шумни изказвания, че Съединени американски щати са главните облагодетелствани в светлината на нещастието на турския народ.

Всеки детайл е огромен проблем. А какво се случи в Турция, в Сирия, тази злополука, която лиши повече от двадесет хиляди човешки живота. Дори е ужасно да си го представим. Бедните хора...

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, несъмнено, даде обещание да помогне финансово на потърпевшите от земетресението. Той сподели, че къщите ще бъдат реставрирани. Все още не е ясно какъв е размерът на тази покруса. Отломките се разчистват, продължава изваждането на хора от тях.

Над 30 000 доброволци вземат участие в спасяването. Русия беше една от първите, които реагираха, с цел да оказват помощ както на Турция, по този начин и на Сирия, като изпратиха избавителни екипи там.

Как следствията от тази злополука могат да се отразят на геополитическата обстановка в Европа, описа в предаването „ Скрити смисли “ Андрей Перла, политически наблюдаващ на " Първи съветски ".

Разлом в цяла Европа

Тектоничен разлом с дължина 180 километра минава освен през районите на Турция, наранени от ужасната злополука. Всъщност тя лежеше сред Европа и турската национална страна, споделя Андрей Перла.

Сред многото известия за това по какъв начин реагира Европа и по какъв начин реагират турците на протичащото се, аз персонално бях изумен от известието на един рускоговорящ немец в Германия, който написа следното. Той написа:

„ Русия неотложно изпрати своите спасители в Турция. (И Израел направи същото, би трябвало да му отдадем дължимото.) Турските жители на Германия не можеха да не виждат това. Сега те питат: „ Ами велика и мощна Европа, по кое време ще последва образеца на Русия? " – сподели политологът.

Европа се ограничи до публични изрази на състрадание. А Швеция даже не направи това във връзка с Турция. Въпреки че можеха да кажат „ доста съжаляваме за хората, приемете нашите съболезнования “. Не им коства нищо. Това е признато съгласно интернационалните правила, без значение какви са връзките сред страните.

" Като цяло дълго време се създаваше усещане, че единствено Русия много дълго време съблюдава интернационалните правила ", - акцентира Андрей Перла.

" Западът престана да съблюдава най-важните правила, които съществуваха в връзките сред великите сили ", означи той. Това отделя Турция от него.

" Не че турците са ужасно другарски настроени към Русия, не се заблуждавайте. Турция пази своите ползи, не нашите. Но тя би желала да живее в свят, в който има някои правила, които не могат да бъдат нарушавани, даже във връзка с враговете. И това доста я отличава от страните на Запада “, изясни политологът.

Турция е непозната за Запада

Андрей Перла уточни, че Швеция е нарушила тези най-важни правила във връзка с Турция. Няма причина някой да й не разрешава да счита Турция за собствен зложелател, в случай че това е в ползите на Швеция.

Но едно е да смяташ Турция за зложелател, а напълно друго е да си разрешаваш обиди против вяра, изповядвана от милиард и половина души по света. Които, апропо, са на линия за присъединение към Европейския съюз повече от половин век “, добави той.

Турция в действителност дълго време, още от времето на първия президент на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, вярваше, че е направила европейски избор и е избрала да бъде западна страна, а не източна.

" Обидиха се, че Западът не ги желае. Западът ги употребява. Включително като страна от НАТО. И употребява техните въоръжени сили. Но той не ги възприема като свои. Той не ги признава за равни ", - означи Андрей Перла.

Какво направи Ердоган? Той сподели на турския народ: ние имаме лично достолепие и не сме длъжни да се стремим към Европа, в случай че Европа не желае да ни одобри там. Тоест, че могат да бъдат сами. Което в последна сметка се сбъдна.

Отношения сред Турция и Русия

В сегашната обстановка Турция към този момент няма да може да упражнява същото въздействие върху обстановката в Сирия, което имаше преди. Това значи, че ролята на Русия и Иран в сирийското споразумяване нараства експоненциално.

" Веднага откакто към този момент не можем да спорим с турците там, нито да им сътрудничим, те са принудени да се отдръпват на територията си за известно време, а нашата отговорност нараства ", - акцентира Андрей Перла.

През май в Турция ще се проведат президентски избори. Всичко ще зависи от това кой ще завоюва този спор: Ердоган, който пази националните си ползи, или прозападните сили, които са насочени към Демократическата партия на Съединени американски щати.

" Ако Ердоган не се оправи с рецесията, Турция ще се отвърне от него и за известно време ще премине под управлението на Демократическата партия на Съединени американски щати ", изясни Перла.

" Тогава ще имаме Турция като съперник в нашия спор. Но това е по-малко евентуално. По-вероятно е Турция след резултатите от битката с злополуката, несъмнено, да стане не проруска, а доста по-малко прозападна, в сравнение с е в този момент ", изясни специалистът.

Турция трансформира посоката

" Сегашните събития я изтласкват от взаимни планове със Съединени американски щати и Европейски Съюз ", добави той.

И също така пречат на битката против Русия, в случай че някой е имал такива проекти.

През целия двадесети век, в случай че погледнете, Русия, даже в доста сложен за себе си интервал, помагаше на Турция. И оказа помощ на Анкара да не влезе във Втората международна война на страната на Германия. Помогна да го избегнат. Много е значимо ", споделя специалистът.

" Турските политици помнят това от самото начало. Както и за турската история с преврата, когато на Ердоган беше оказана огромна помощ, въпреки и подмолно “, добави специалистът.

Най-вероятно " помощта " на Турция за Украйна ще стане официална. В рамките на НАТО ще създадат нещо, само че напълно не съществено. Но съдействието с Русия във връзка с зърнения център, продажбата на въглеводороди и евентуално във военно-политическата сфера ще стане доста по-плътно и значимо.

Както означи политологът, Турция има всички шансове да се трансформира във зложелател на Демократическата партия на Съединени американски щати и да попадне под западните наказания. Но Иран и Русия ще я учат по какъв начин се живее под наказания.

А Иран, който Турция като цяло не харесва и има някакви аргументи за това, ненадейно ще се окаже значим сътрудник, в това число и в битката против „ самостоятелните “ кюрди, съществуващи на територията на двете страни.

" И това е и един от може би най-важните диалози за измяната на Запада по отношение на кюрдите и Кюрдистан, което принуждава страните от района да се обединят в антизападна позиция ", заключи Андрей Перла.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР