Единственият вариант Синята къща в Пловдив да остане публична общинска

...
Единственият вариант Синята къща в Пловдив да остане публична общинска
Коментари Харесай

Съдбата на Синята къща – в ръцете на държавата

Единственият вид Синята къща в Пловдив да остане обществена общинска благосъстоятелност е страната да заплати сумата, на която е наказана. Така кметът Иван Тотев разяснява решението на Съда по правата на индивида в Страсбург. Според правосъдния акт страната ни би трябвало да изплати обезщетение от близо 500 хиляди евро на притежателите на възрожденската къща поради неуважение на влезнало в действие решение на българския Върховен административен съд.

Пловдив

Ако страната съблюдава решението на Съда по правата на индивида, Синята къща ще продължи да се употребява от Община Пловдив с административни цели, както и до момента.
Иван Тотев - кмет на община Пловдив: " По принцип ние бяхме склонни да я освободим Синята къща и респективно да я оставим на притежателите, защото преместихме фондацията, нали община Пловдив има задоволително сграден фонд. После щяхме да заведем дело за подобренията. "
Кметът Тотев изясни, че през последните 60 години къщата - монумент на културата е ремонтирана главно, като това е бил и главен спор в делото. Относно реконструкцията на Концертна зала в Пловдив от общината оповестиха, че към този момент има техническо задание за подсилване и ремонт на постройката, което е направено от Министерството на културата.
Иван Тотев - кмет на община Пловдив: " Около 6 милиона лв. ще бъде и най-малко при нас има информация, че Министерство на културата се е заело да извърши този ремонт, което е добре. "
Заради поемането на ремонта на Концертна зала от културното министерство, Общината ще извърши подсилване и реорганизация единствено на високата част на Партийния дом. Ще бъде оповестена инженерингова процедура, като нужните 7 милиона лв. за ремонта на постройката ще бъдат обезпечени от оперативна стратегия " Региони в напредък ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР