Единственият в света Диалектно-съпоставителен (етимологичен) речник на езика романес бе

...
Единственият в света Диалектно-съпоставителен (етимологичен) речник на езика романес бе
Коментари Харесай

Издадоха българо-цигански речник


Единственият в света Диалектно-съпоставителен (етимологичен) речник на езика романес бе публикуван в България. Това стана при представянето във Варна на 3-годишния труд на циганския публицист Димитър Атанасов - Кабули (Доброжелателният).

Речникът от близо 600 страници е отпечатан в издателство „ График “. В обемната и неповторима книга има хиляди думи на повече от 600 години. Интересното е, че добре познатата у нас дума „ мадара “ на ромски значи „ Не се опасявай “. „ Аапиида “ е лунен венец, „ Азгъ`ни “ - любовчия, „ Кеж “ - коприна, „ Мас “ - плът. Само с начална писмен знак „ А “ в речника думите са 1415, а с „ Б “– 1229.

На тематична кръгла маса „ Ромската просвета и език - справочник на ромите по пътя към Европа”, проведена от Народно читалище „ Явин 2004” във Варна, бе показана и книгата на Кабули „ Пуруша “. Тя съдържа приказки, притчи, разкази, мисли за ромите и вярата им в Бог.

Кабули е на 66 години, роден е във Варна. Досега е издал 4 книги. Той твърди, че ромите са на Балканския полуостров от повече от 1500 години, като повода е пътя на търговията, който те следват./fakti.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР