Eдинственият шанс това Народно събрание да продължи да работи е

...
Eдинственият шанс това Народно събрание да продължи да работи е
Коментари Харесай

В най-новата ни история: Кога партия, получила третия мандат, е съставила кабинет?


Eдинственият късмет това Народно заседание да продължи да работи е партията, която получи третия мандат, да сформира държавно управление.

В най-новата ни история това няма да казус. След измененията през 1989 година има два такива случая.

Първият път, когато това се случва, е през 1992 година Правителството на Филип Димитров пада, откакто министър председателят не получава поддръжка при импортиран избор на доверие.



След крах на Българска социалистическа партия да образува кабинет и цялостно завъртане на рулетката президентът Желю Желев връчва мандата на Движение за права и свободи. Те сформират държавно управление с министър председател Любен Беров.

За повторно това се случва след парламентарните избори през 2005 година. Тогава първата групировка - Българска социалистическа партия, и втората - Национална движение „Симеон Втори", не съумяват да сформират кабинет.



Президентът Георги Първанов връчва третия мандат още веднъж на Движение за права и свободи и по този начин 13 години по-късно партията, ръководена от Ахмед Доган, съумява да сформира държавно управление.

Станалата известна като Тройна коалиция изкарва цялостен 4-годишен мандат. Премиер е водачът на най-голямата партия Сергей Станишев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР