Единственият по рода си у нас мултимедиен посетителски център, в

...
Единственият по рода си у нас мултимедиен посетителски център, в
Коментари Харесай

Музей на восъчните фигури разказва българската история

Единственият по рода си у нас мултимедиен посетителски център, в който българската история безусловно оживява, се намира покрай хълма Царевец. В него, под формата на статуи и фрески, са показани исторически персони и паметни събития от интервала на Второто българско царство. В последните години това е и едно от най-посещаваните места от туристите.

Велико Търново - градът, цялостен с история, постоянно е бил обичано място на всеки, които желае да усети духа на славното българско минало, архитектура и просвета. Така преди повече от 10 години се зародила концепцията за основаването на място, на които историята безусловно да оживее.

" За страдание такава ни е историческата орис, руините, които посетителите виждат на Царевец, на Трапезица, някак си за хората, които не са вътре в сектора, не се занимават с архитектура, археология, остават неразбираеми. Те виждат едни зидове, които съвсем нищо не им приказват. Колко атрактивно би било, в случай че се направи една такава експозиция, където този, който посети Царевец, като я посети и нея и руините един тип ще оживеят ще се изпълнят със наличие, с размер, ще станат триизмерни. ", споделя Иван Църов, шеф РИМ Велико Търново.

Така с европейски средства по оперативната стратегия " Регионално развиване " за над 6 милиона лв. през 2013 година във Велико Търново е основан Мултимедийният посетителски център " Царевград Търнов ", в който са пресъздадени подиуми от Средновековието и близо 30 фигури в действителен размер на царе, духовници и занаятчии.

" Аз бих споделил, че такова нещо беше належащо. Самият факт, че откакто се случи през 2013 година, започнаха на доста места да се появяват сходни съоръжения ще го нарека. Явно това нещо, този метод на показване на българската история има своето място. Навремето това бяха едни неугледни пространства, които имаха напълно друго предопределение. По един план за рационализиране на инфраструктурата, туристическата инфраструктура във Велико Търново, като част от този план беше и реализацията на тази експозиция. От 2011 започнаха ремонтните действия и всичко завърши някъде при започване на 2013. ", добавя Църов.

" Тук по един по-интересен метод, по-атрактивен, е показан животът на тогавашните хора. Това е интервалът от 12 ти до 14- ти век, по този начин нареченото Българско Средновековие, когато Търновград е бил столица на България, до рухването му под османско господство през лятото на 1393 година. В началото на първия етаж се стартира с показване на елементарното жилище на хората. Те са били най- бедните, най-скромните и макар, че са касае за жилище, което е в границите на цитаделата на крепостта, доста непретенциозно е било обзавеждането тогава. Определя се и значима роля на църквата в живота на хората, били са настоящи 50 църкви и манастири. Имаме показани и двама от царете. На първия етаж е Цар Иван Асен II, а тук където сме сега Цар Калоян. ", изяснява Светла Йорданова, екскурзовод РИМ Велико Търново.

Пресъздадени са и две от събитията, белязали ръководството на Цар Калоян.

" Много значимо събитие се случва по време на неговото 10-годишно ръководство. Той стартира една преписка, не с какъв да е, папа Инокентий III. В резултат на тази дългогодишна преписка се стига и до сключването на уния през 1204 година или това е един съюз сред нашата черква и тази във Ватикана. Като подмяна, папа Инокентий, изпраща в Търново своя делегат Кардинал Лъв, който донася корона и жезъл на царя. Друго значимо събитие е борбата при Адреанопол, когато разгромява рицарите кръстоносци от IV кръстоносен поход и пленява техния император Болдоин Фландърски. ", добавя Йорданова.

Заради големият интерес към мултимедийния център напълно скоро следва той да бъде обогатен с още исторически картини и фигури на популярни персони.

" Българската история не може да бъде показана единствено с няколко подиуми и с 30 фигури, само че по този начин или другояче по новия план, който следва в най-скоро време да бъде осъществен, горните два етажа, които в този момент са административни пространства, също ще бъдат включени като част от тази експозиция. Хронологически тя ще стига до оповестяването на Независимостта в Търново през 1908 година. Надявам се, че това ще докара още гости и даже тези, които към този момент веднъж са минавали сигурно ще минат и още един път. ", споделя Йорданова.

Мултимедийният посетителски център " Царевград Търнов " е организиран по този начин, че достъп до него да имат всички. Изградени са рампи и асансьор за трудноподвижните хора, специфични табла киоски за хората с повреден слух и специфични екскурзоводски беседи за хората с повредено зрение.

Репортер: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР