Единственият квартал на творческите индустрии у нас - Капана, бе

...
Единственият квартал на творческите индустрии у нас - Капана, бе
Коментари Харесай

Камарата на архитектите отличи Капана

Единственият квартал на креативните промишлености у нас - Капана, бе почетен с премията „ Пазител на българското архитектурно завещание “. Номинацията е направена от Камарата на архитектите в България и бе оповестена обществено по време на формалната гала по връчване на Годишните архитектурни награди за 2019-а.

Идеята на браншовата организация е да отличава за в бъдеще вложенията в запазване на архитектурното завещание. Според проектант Мартин Христов, зам.-председател на Камарата, един от най-хубавите способи да се резервира една остаряла постройка, която е монумент, е като ѝ се откри нов живот, да се приспособява към съвремието. „ Новите функционалности на постройките прибавят спомагателна стойност за вложителите със своите качества на архитектурни монументи “, споделя още Христов по време на церемонията.

Капана е измежду водещите планове за Пловдив 2019, стартирал още в стадия на подготовка на града в конкуренцията за Европейска столица на културата. През последните пет години с поддръжката на локалната власт кварталът още веднъж е припознат като действително културно място. От един пропуснат квартал с дребни улички, които се употребяват за паркиране на коли, се преобразява дотам, че се трансформира в обичано място за срещи с другари, открити концерти и опция да се докоснеш до творчеството на разнообразни създатели. Виждайки трансформацията на Капана, и други градове в България вземат решение да последват този образец и да възродят своите свои остарели и забравени квартали. Сред почитателите са квартал Таляна във Варна и Самоводската чаршия във Велико Търново.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР