Единственият действащ храм в Несебър - „Успение Богородично“ отваря вратите

...
Единственият действащ храм в Несебър - „Успение Богородично“ отваря вратите
Коментари Харесай

Църква в Несебър и манастир в Раковски ще приютят бежанци от Украйна

Единственият настоящ храм в Несебър - „ Успение Богородично “ отваря вратите си за бежанци от Украйна, осведоми БГНЕС.

В прилежаща постройка към храма ще бъдат приютени осем майки с дребни деца и бебета. В морския град чакат да дойдат нуждаещите се. Трудното напредване и натоварването на границата с Румъния обаче попречва бягащите от войната в Украйна.

Инициативата е на Община Несебър, която интензивно работи с БЧК, взаимно с групата „ Шофьори Несебър “, които са организирали транспорта на дамите и децата от границата на Румъния.

„ И различен път ще оказваме помощ, нали сме християни. Има задоволителни места за настаняване. Ситуацията обаче в този момент е друга, тъй като е война и умират хора “, сподели отец Петър.

В самодейността се е присъединила и ученичката Оливия Клемпка от Украйна. Тя е доброволец в младежката организация на БЧК и от 5 години живее в Несебър.

Тя е потърсила сама контакт с кмета на града Николай Димитров, с цел да се обезпечат пространства за набиране на помощи във всички селища на общината.

В Раковски също ще подадат ръка на бягащите от войната. Католическият манастир „ Свети Максимилиян Колбе “ в града е подготвен да одобри 28 бежанци от Украйна. Това заяви пред 24plovdiv.bg неговият настоятел отец Венцислав Николов.

„ Можем да приютим украински фамилии в потребност - дами с деца, възрастни, ранени, до момента в който не престават военните дейности. В контакт сме с посолството на Украйна в София, с няколко католически организации, измежду които „ Каритас “, огромни компании в Пловдивска област и доста хора, които са подготвени да ни оказват помощ. Имаме нужните условия и средства за момента “, съобщи отец Николов.

Той добави, че манастирът разполага със стаи за посетители, където могат да бъдат настанявани по двама, или трима души, лична столова, зала, конферентна зала, беседка, красива градина и параклис. В момента са свободни 28 кревати.

„ Вече говорихме с 27 бежанци от Украйна, само че загубихме връзка с тях, откакто са влезнали в Молдова. Ако успеем да се свържем още веднъж, ще ги приютим. В случай, че не се чуем, каним други хора в потребност “, сподели отец Николов.

Той и няколко доброволци са подготвени даже да отидат до украинската или молдовската граница със личните си коли и да докарат хората на място. На бежанците с изключение на заслон, ще се обезпечат здравно обслужване и храна.

„ Не сме безразлични към протичащото се! Нека дълго чаканият мир зачука на вратите на всеки един от нашите домове! “, прикани отец Николов.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР