Единствен по рода си у нас и на Балканите фестивал

...
Единствен по рода си у нас и на Балканите фестивал
Коментари Харесай

Единствен по рода си у нас и на Балканите фестивал за маримба започна в Плевен

Единствен по рода си у нас и на Балканите фестивал за маримба и ударни принадлежности стартира в Плевен - събитието има огромно бъдеще. Това съобщи за Българска телеграфна агенция пекусионистката Василена Серафимова - част от организационния екип. Тя от години живее в Париж и гради международна кариера като реализатор и възпитател.

Снощи шумното фестивално шествие мина през централните улици на Плевен и се откри в парка на музея, където се състоя първият концерт от програмата на културното събитие.
Ударните принадлежности се развиват извънредно бързо от втората половина на 20 век до през днешния ден, разяснява Серафимова. "Композиторите непрестанно изненадват с нови ярки произведения, разнообразието при тези принадлежности е извънредно огромно и един актьор да се допре до всеки един от тях - това е огромно предизвикателство ", добави Серафимова. Тя означи, че на фестивала в Плевен са пристигнали едни от най-ярките реализатори в света. Според нея някои от тях сега вършат гражданска война в тази музикална сфера.

В Плевен са звезди от международна големина като Небойша Живкович - Германия /Сърбия, Теодор Милков /Гърция/, френското трио SR9 в състав Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние, И-Пинг Янг от Тайван/Франция, Жан-Батист Льоклер, както и плевенчанката Василена Серафимова.

Фестът е проведен под патронажа на кмета на Плевен Георг Спартански, с поддръжката на общината и Националното учебно заведение по изкуствата в града.

До 6 юли на сцената ще се показват десетки участници, изявени реализатори и преподаватели от България, Гърция, Франция, Русия, Израел, Финландия и Германия.
Всички концерти са със свободен вход.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР