Единодушно правната комисия се отказа от направена от нея преди

...
Единодушно правната комисия се отказа от направена от нея преди
Коментари Харесай

Правната комисия се отказа сроковете по делата да спират през съдебната ваканция

Единодушно правната комисия се отхвърли от направена от нея преди половин година смяна в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) поради лятната почивка. През есента тя прокара текстове, с които периодите по делата спираха да текат през лятната почивка, с цел да могат и юристите да почиват пълноценно.

С идването на правосъдната отпуска обаче, която стартира на 15 юли, правната комисия реши противоположното и в случай че пленарната зала я поддържа, периодите по делата ще текат до момента в който магистратите почиват.

Става дума за член 61, алинея 2 от Граждански процесуален кодекс. През ноември 2017 година депутатите записаха, че " периодите стопират да текат за страните през дните, оповестени за публични празници по член 154, алинея 1 от Кодекса на труда, както и по време на правосъдната почивка по член 329, алинея 1 от Закона за правосъдната власт, като се изключи периодите по делата по член 329, алинея 3 от Закона за правосъдната власт ". Идеята на смяната бе за месец и половина да почиват и юристите да вземем за пример, освен магистратите. С приближаване на ваканцията обаче за възникването на проблеми в работата им започнаха да алармират представителите на разнообразни юридически специалности. Сред тях бяха и частните правосъдни реализатори, които бяха чути от правосъдния министър Цецка Цачева. Тя издаде заповед, с която стана допустимо протичането на периодите по изпълнителните каузи през правосъдната почивка.

Вместо да вкарват голям брой изключения от правилото, през днешния ден членовете на правната комисия се отхвърлиха от тази смяна и взеха решение напълно да отпадне втората алинея и периодите по всички каузи да текат и през правосъдната почивка.

Съдебната почивка стартира от 16 юли и ще продължи до 1 септември. Затова някои периоди по каузи към този момент стопираха да текат. Депутатите взеха решение, че за тези случаи ще остане правилото за прекъсване на периода по тях. Това значи, че в случай че по едно дело срокът е почнал да тече на 13 юли, да вземем за пример, от него са изтекли два дни - 14-ти и 15-ти, по-късно срокът стопира и ще се възобнови на 2 септември. По всички каузи, по които срокът е трябвало да стартира да тече сред 16 юли и влизането в действие на новата смяна (ако бъде призната и оповестена в " Държавен вестник " ), той действително ще стартира на 2 септември.

Поддръжниците на изменението през есента на предходната година - Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Християн Митев (Обединени патриоти), показаха страдание, че няма да може да се види резултатът от " замразяването ".

Даниела Марчева от Висш съдебен съвет сподели, че съветът е за отпадане на въведеното през ноември изменение. По думите ѝ то не е било съобразено с метода на пресмятане на периодите в българското право. Отговори ѝ Данаил Кирилов, който съобщи, че не приема рецензия към законодателя поради " смелостта да мисли нетрадиционно и да се съобрази с европейски практики ". Марчева му отвърна, че не е подлагала на критика законодателя, само че съгласно нея и съгласно правосъдния съвет тази смяна не е била подобаваща за българската правосъдна система. Даде и като мотив натовареността в Софийския областен съд, където на месец има към 20-30 хиляди заповедни каузи и по думите ѝ би настъпил цялостен безпорядък през септември.

Успоредно с измененията в Граждански процесуален кодекс, правната комисия одобри на първо четене и промените в Закона за пътищата, които бяха огласени от представители на районното министерство. С измененията се цели въвеждане на тол системата и уикенд винетки. Представителите на министерството обясниха, че тол таксите ще важат за рейсове и камиони над 3.5 тона. За останалите транспортни средства ще има електронни винетки като ведомството към момента чака отчет на Световната банка. Освен това компанията реализатор за тол системата е определена, обясниха още представителите на районното министерство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР