Единият от цветовете, с който никога не бихте асоциирали зелената

...
Единият от цветовете, с който никога не бихте асоциирали зелената
Коментари Харесай

Защо понякога зелената салата порозовява на места и опасна ли е така за ядене

Единият от цветовете, с който в никакъв случай не бихте асоциирали зелената салата сигурно е розовото. Но случвало ли ви се е да купите по-голямо количество, чиито останки да приберете в хладилника, а когато след няколко дни посегнете към тях още веднъж, да забележите с изненада, че основата се е оцветила точно в розово?

Не би следвало да сте взели участие в сходен сюжет само, в случай че изяждате салатата в границите на ден-два. Но задържите ли я за по-дълго в хладилника, значи сте наясно с този сюжет. И тук е моментът да кажем, че нямате никакви мотиви да се притеснявате. Розовият цвят се получава поради процеса на окисляване, който се получава незабавно откакто салатата бъде отрязана от основата. Всъщност, това е нейна защитна реакция, с помощта на която тя се самопредпазва от повреждане, написа

Този механизъм се задейства и когато бъде изложена на огромно количество влага или етиленов газ, предаван от растенията и срещащ се в обилие в хладилниците поради намиращите се в него разнообразни плодове и зеленчуци.

Добрата вест е, че и по този начин салатите са безусловно безвредни за консумация и даже няма да усетите разлика във усета. Ако въпреки всичко не ви подхожда концепцията да ядете порозовелите листа, просто отрежете тази им част.

Вместо да се притеснявате от розовия цвят, фокусирайте се върху положението на листата - дали са към момента хрупкави и свежи. Има ли такива, които към този момент се размекват и разлагат, изхвърлете ги, с цел да не се скапва и останалата част от салатата.

За да избегнете порозовяването и друго увреждане на този нежен зарзават, мийте такова количество, което ще употребявате на момента. Ако пък обичате да подготвяте листата авансово, с цел да не губите време през седмицата, постоянно използвайте центрофуга за зеленчуци, с помощта на която ще изкарате непотребната влага от салатата и ще предотвратите повреждане.

Съхранявайте я в ледник в добре затворена кутия или найлон, като внимавате да е надалеч от други плодове и зеленчуци, с цел да не се въздейства от предавания от тях етиленов газ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР