Единият от подсъдимите по делото срещу Десислава Иванчева - соченият

...
Единият от подсъдимите по делото срещу Десислава Иванчева - соченият
Коментари Харесай

Обрат: Обвиненият като посредник при подкупа за Иванчева се отказа от показанията си

Единият от подсъдимите по делото против Десислава Иванчева - посоченият за медиатор при предаването на рушвет Петко Дюлгеров, се отхвърли от показанията си. В правосъдната зала през днешния ден той се отхвърли от признанието си, че е индивидът, който е дал парите от строителния бизнесмен Александър Ваклин, които съгласно прокуратурата са дадени като рушвет на Иванчева, заяви bTV.

Този непредвиден поврат евентуално ще промени хода на процеса, който върви към своя край. По-късно през днешния ден се чакат пледоариите на обвиняването и отбраната.

Пред Спецсъда Дюлгеров съобщи, че единствено със длъжностен юрист и под напън разказал по какъв начин с него се свързал Ваклин, а по-късно бил медиатор и взел 14 000 от общо 70 000 евро. Той се отхвърли и от казаното, че, седейки на задната дясна седалка в колата на кметицата, дружно със заместничката й Биляна Петрова, пуснал парите в плик. Дюлгеров съобщи, че е подписал протокола, тъй като и служебният бранител, и чиновници от КПКОНПИ му споделили, че в случай че даде "правилни " показания, можело да бъде освободен.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров, който е някогашен областен кмет, бяха задържани през април 2018 година по обвинявания, че са взели 70 000 от общо 250 000 евро пожелан от предприемача подкуп, с цел да придвижат документите му за градеж.

Междувременно името на строителната компания "Артекс ", която е в центъра на Апартаментгейт, също се оказа забъркано в делото. Иванчева съобщи пред съда, че това е първата строителна компания, която е подала сигнал против нея като кмет. В същото време, пред публицисти, тя сподели, че Националната асоциация на строителните бизнесмени (член на която е и "Артекс " - б.р.) стои зад "набеждаваща кореспонденция ", поради която управлението на регион "Младост " се наложило да дава показания в Икономическа полиция.

Подсъдимата акцентира, че с приемането на кметския пост е схванала кои са "Артекс ":

"Артекс " имат 10 или 11 обекта в "Младост ", които са издигнати доста преди ние да сме встъпили във власт. Нито едно позволение няма издадено на "Артекс " от нашата администрация ".

Повече детайлности тя не пожела да даде. Но от думите й стана ясно жалбата е подадена от компанията в 7-мо районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи.

Междувременно в правосъдната зала през днешния ден без безапелационна изясненост остава въпросът кой е писал в тефтерчето на Иванчева - главно доказателство на обвиняването, съгласно което в него тя е записвала суми, които желала като рушвет:

"В - 12,500х15

I 12 500 х 15 - 187 500

40 000 х 10 - 400 000.... ".

Самата Иванчева отхвърля това.

Днес за повторно специалисти пробваха да обяснят чий е почеркът, който се отличава от този на Иванчева. Графолозите трябваше да проучват по какъв начин са се появили числа и думи. Предполагаше се, че дописванията са правени от Дюлгеров. Специалистите обаче не бяха безапелационни, заяви Българска телеграфна агенция.

Причината е незадоволителният относителен материал, който взели от него. Това станало директно след предходното съвещание. Тогава той пишел отривисто, евентуално под стрес. Така не можело изрично да се откри с безспорна акуратност дали дописването в бележника е от него, само че било доста евентуално. Специалистите обясниха също, че не може да се проучва интервалът, в който е писано.

Прокуратурата настоя да бъде изработен трети опит за сравняване на почерците, съдът обаче отхвърли.

Какво още сподели Иванчева

Десислава Иванчева приказва пред съда 45 минути. Тя изясни по какъв начин през юли 2016 година, прибирайки се от работа, е видяла оградена повърхност, покрай дома си, която е трябвало да се строи. Тогава почнали процесите на жителите на региона и нейният път към кметското място. Тя беше определена за кметица през ноември 2016 година Това, с което се сблъскала, била тромавата администрация, цитира я "24 часа ".

Практиката, която била наложена, била да се канят предприемачите в региона да вършат дарения, като те били по 20 евро на квадратен метър разгъната повърхност. Дарявали се също по този начин бои, луковици за цветя, четки за боядисване. На тези, които не желали да вършат дарения, не им се отразявало на бизнеса обаче. По нейни думи тя в никакъв случай не се срещала сама с възможен вложител и доста постоянно предложенията за дарения са отправяни от администрацията.

С Александър Ваклин се видяла единствено един път в 17 часа, откакто завършила всички срещи преди този момент, в наличието на представители на администрацията. Имала и една среща с неговата брачна половинка Полина Ваклин и то, откакто се открило, че те не са изпълнили своя ангажимент по озеленяване на региона, в който е техният обект.

На въпрос на юриста й Димитър Марковски дали е пипала парите, открити в автомобила й, тя отговори, че в никакъв случай не е пипала нещо, за което не е знаела, че го има. Според прокуратурата при задържането на кметицата в автомобила й са открити 56 000 евро белязани банкноти.

"Живея в 46 квадратен апартамент с помощта на родителите ми. Изключително непретенциозен. Не съм взимала даже багра от даренията, с цел да си боядисам тавана ", сподели още Иванчева.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР