Единадесет ученици от училище за слепи в Уганда изгоряха живи,

...
Единадесет ученици от училище за слепи в Уганда изгоряха живи,
Коментари Харесай

11 ученици от училище за слепи в Уганда изгоряха живи

Единадесет възпитаници от учебно заведение за слепи в Уганда изгоряха живи, откакто в ранните часове на днешния ден пожар обхвана общежитие, до момента в който са спели.

Младежите са били в капан и не са могли да избягат, защото прозорците на постройката са били предпазени от щурм, заяви държавен министър пред Агенция Франс Прес.

Бедствието е станало към 1:00 ч. през нощта (22:00 по Гринуич в понеделник) в учебното заведение за слепи " Салама " в окръг Муконо, източно от столицата Кампала.

" Учениците са изгорели до неразбираемост и ще създадем ДНК тест, с цел да установим самоличността им ", съобщи пред Агенция Франс Прес ръководителят на службата за сигурност в окръг Муконо и представител на президента Фатума Ндибаса.

Тя съобщи, че в запаленото общежитие са били настанени 21 младежи. " Но три съумяха да избягат, 11 починаха, а 6 са признати със съществени пострадвания, едно момиче е с леки пострадвания ".

Принцеса Анна, сестра на крал Чарлз III, трябваше да посети учебното заведение по време на пътуването си тази седмица до Уганда, която по-рано този месец означи 60-годишнината от независимостта си от Англия.

Търговецът от Муконо Ричард Мухимба заяви по-рано за Агенция Франс Прес, че е изгубил сина си в пожара, като сподели: " Никакви думи не могат да обяснят болката, която претърпявам. Посетих детето си в събота, то беше в положително здраве и след по-малко от три дни си отиде... Моля ви, дайте ми време да преживея тази болежка ".

Източник оповестява на Агенция Франс Прес, че детето е било на 15 години и че Мухимба е татко на пет деца.

Директорът сподели, че макар че в Салама се образоват най-вече слепи девойки на възраст от 6 до към 14 години, учебното заведение е приело някои момчета в неравностойно състояние от локалната общественост.

Източноафриканската страна пострада от поредност смъртоносни пожари в учебни заведения през последните години. През ноември 2018 година 11 момчета починаха, а други 20 получиха тежки изгаряния при хипотетичен палеж в училище-интернат в Южна Уганда. През април 2008 година 18 ученички изгоряха дружно с един възрастен, когато пожар обхвана общежитието им в учебно заведение за юноши наоколо до столицата на Уганда. През март 2006 година минимум 13 деца починаха и няколко бяха ранени при пожар в ислямско учебно заведение в Западна Уганда. През юли същата година 6 деца починаха при сходен пожар в източната част на страната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР