Един случай от Русе стана медийно известен през миналата седмица

...
Един случай от Русе стана медийно известен през миналата седмица
Коментари Харесай

Д-р Десислава Кателиева: Никъде по света няма да видите да се качи придружител в кола със специален режим


Един случай от Русе стана медийно прочут през предходната седмица и той споделя по какъв начин медици от Спешна помощ са изоставили единствено на улицата 8-годишно момченце, до момента в който колата за спешна помощ е откарала в болничното заведение баба му със строшен крайник. Зададоха се доста въпроси - дали съществува логаритъм за дейностите на медиците, когато съпътстващ на пациента е малко дете, дали е трябвало да го вземат в колата за спешна помощ или да повикат полицията. Тъй като въпросът стана и публично важен след намесата на Министерството на здравеопазването, на прокуратурата и на Агенцията за протекция на детето.

На 24 юли по обед, когато русенското слънце е задоволително жарко, Корнелия Стефанова и внука ѝ са на разходка по пешеходната улица " Александровска " в Русе. Става по този начин, че старата жена пада и удря крайници си. Няма дупка, няма килнат плочник - просто пада. Тъй като болката ѝ очевидно е мощна, тя стартира да вика за помощ. Хората се скупчват към нея, а в паниката никой не схваща какво се е случило тъкмо. В този миг от аптеката на същата улица излиза Елка Костадинова - напълно инцидентен минувач. Тя е индивидът, който реагира невъзмутимо, задава верните въпроси на потърпевшата и звъни на Спешен номер 112, с цел да подаде сигнал за случая. Линейката идва 4 минути по-късно, води пациентката в болничното заведение и с това би трябвало казусът да е завършен, единствено че не се случи тъкмо по този начин. В центъра на сюжета се оказва не потърпевшата Корнелия Стефанова, а внучето ѝ.

Жената, която се е погрижила за детето, изиска да опише. Тя е подготвена да изложи всичко документално и да подсигурява с името си пред институциите, от които се чака да създадат инспекция по случая. Това е Елка Костадинова:

" На детето нищо му нямаше. Не беше изпаднало в потрес, нямаше и защо да е в потрес. За мен по всевъзможен метод се гледаше да се внуши на хората, че институцията Спешна помощ няма отношение към децата ".

" В нито една страна по света няма да видите да се качи компаньон в кола със специфичен режим, било на полиция, било на незабавната помощ, било на пожарната ". Това съобщи в изявление за предаването " 12+3 " по стратегия " Хоризонт " доктор Десислава Кателиева, ръководител на Националното съдружие на лекарите от незабавната помощ:

" Колегите от цялата страна са афектирани, тъй като в продължение на три дни Спешна помощ бива упреквана, че не си е свършила работата и е изоставила дете на пътя. Всичките публикации, които се изписаха по тематиката, нажежиха до алено негативното отношение към незабавните медици. През последните три дни има няколко набези на незабавни екипи. Едното е в Хасково, а нощес в Благоевград са нападнати сътрудници първоначално и в края на дежурствата си. Работата ни е обвързвана с доста стрес, с доста експанзия, само че аз не виждам къде сбъркаха моите сътрудници в този случай ".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ася Пенчева и изявлението с доктор Десислава Кателиева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР