Един проектозакон, изглежда изтикан настрани, но всъщност се кани да

...
Един проектозакон, изглежда изтикан настрани, но всъщност се кани да
Коментари Харесай

Нов лобистки закон в полза на олигархията удря малките и средни винопроизводители

Един проектозакон, наподобява изтикан встрани, само че в действителност се кани да удари хората, които се занимават с един от най-древните занаяти у нас – винопроизводството. Предвижда се страховита свръх регулация от страна на страната. Исканите промени са показателни за ръководството на страната ни от олигархични кръгове и налагането на ръководените от тях монополи посредством закони.
Темата разясниха в предаването " Честно казано с Люба Кулезич " по телевизия Евроком журналистът Огняна Стефанов и някогашният народен представител от гражданската квота на ГЕРБ и някогашен началник на комисията по досиетата.

Адреев изясни, че производството на алкохол е в парадоксална обстановка. Първия закон, който беше признат през 2015 година при първото ръководство на Бойко Борисов му беше отказана нотификация, а Европейската комисия в особено писмо сподели, че този закон би трябвало да приключи своята активност, поради главата „ Спиртни питиета “. Тогава в ДАНС три месеца са разглеждали тази глава, тъй като са считали, че в нея има заложени схеми, посредством които да бъде заобиколен интереса на страната през закона. Тогава започнаха да вършат новия закон, а аз като депутат, дружно с юрист Мурджева, внесохме ремонти, които касаеха дребните и междинни производители. Идеята беше, когато лозарите имат тежки години, да могат в домашни услови, несъмнено отговаряйки на всички санитарно-хигиенни правила да създават до 10 тона вино, като това вино може да бъде предлагано в заведения или дома на тези производители. Единственото облекчение бе метода, по който тези хора да стартират тази активност. Всичко беше съобразено с нормите и европейските наставления. Това влезе в закона. Направихме доста срещи с винари от другите райони. Идваше шефа на Агенцията по лозята и виното Красимир Коев, който беше за това. Наскоро се чух с него и той продължава да е за това. Сегашната министърка също сподели, че това е доста хубаво. Идеята е хората, които имат по дребни масиви да могат да създават и продават свои виновност. Условието е да тяхно производството, не може да купуват грозде, с цел да вършат вино.

Огнян Стефанов дефинира новите промени като " безусловно дискриминационен закон ".

Въпреки, че не съм специалист, само че мога да кажа къде виждам аргументите да се стигне до този парадокс – това е налагане на безспорен монопол в интерес на няколко монополни структури. Това стана, тъй като в настоящия парламент има депутати и политици, които са директно заинтригувани това да се случи. Не разполагам с документите, само че имам информация, че един спиртен необут е джиросал акциите си на народен представител. Има огромни ползи, този остарял бизнес у нас, да бъде монополизиран.

Всеки може да порови и да види по какъв начин тези неща са регламентирани в Италия, Испания, Чили, Хърватска, Португалия и други страни. Навсякъде е даден приоритет на дребните производители, тъй като те дават цвят, сол и пипер на пазара. Във Франция и в Австрия страната освобождава, няколко години след войната, от налози производители на виновност и сирена, с цел да си стъпят на краката и да възродят тези обичаи.

Глобите са като за горене на гуми и пластмаси, по 50 хиляди лв.. Това е големи суми.

Когато стартира този либерален преход, се върнаха лозята на хората, които са били на дядовците им, в този момент се лимитират да употребяват земите си.

Как дребните и междинни производители би трябвало да живеят от масивите си, откакто им се позволява да произведат единствено тези 1000 литра вино? Другото грозде би трябвало да го продадат на същите тези огромни производители, които ще им го купят на безценица. Ще се случи същото каквото се случи с тютюнопроизводството. А какво ще се случи със сортовете, които дребните производители отглеждат, а огромните смесват всичко и вика „ Абе, гледай какво написа на етикета. “ Защо хората ще обработват 30-40 декара лозя, откакто не мога да върша вино.

Изпълнителната организация по лозя и вино взема решение къде какво да се съди и какво да се отглежда. Защо да не може да отглеждаш какъвто вид ти искаш на личната си земя? В Латинска Америка има законови привилегии за дребните производители, тъй като огромните могат да популяризират и изнасят, само че дребните нямат такива благоприятни условия.

Ако дребните и междинни производители, не защитят интереса си, ще се случи това което се случва нормално у нас. На 14 февруари, на Трифон Зарезан, могат да си надигнат глас и да си държат на ползите, да се опълчат против това, което гласят против тях, предложи Стефанов.

Според Методи Андреев този олигархичен кръг желае да мине с номера, че желае да се ограничи сивия бранш.

„ По огромна неистина няма от тази. Прави се една елементарна скица - в случай че аз желая да произведа 5 хиляди литна, а различен създава 500 000 литра условията са едни и същи. “, изясни Андреев.

България е единствената страна в Европейски Съюз, която има закон за виното и спиртните питиета. По принцип регулацията е по разнообразни наставления. Виното не е спиртна напитка, то е храна. Хората, с които съм приказвал, става въпрос за заемащи съществени постове в страната, настояват, че това събиране на двете неща е направено, тъй като тези които са приватизирали винпромите създават и спиртни питиета.

Олигарсите имат своята строителна камера, винарите също имат камара, която е главната причина, с която се преценява законодателя. Политиката на ГЕРБ е в интерес на българската олигархия. Това са законите на ГЕРБ, това е следващия техен закон. Има доста хора, за които лозята са главно прехранване, сподели още Андреев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР