Един призрак броди в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Този на

...
Един призрак броди в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Този на
Коментари Харесай

Един призрак броди в НЗОК

Един фантом броди в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Този на оставката на шефа на Здравната каса. Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев бе безапелационен, че няма да подаде оставка и единствено Народното събрание може да го освободи.

Той разкри, че оставката му е била поискана поради писмо, което написал по решение на дирекционния съвет на НЗОК поради заплахата до края на годината да не можем да се заплати лекуването на пациенти в Европа и те да бъдат върнати.

В петък здравният министър Кирил Ананиев изиска оставката на шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев. Причината е, че Плочев е работил през главата на здравния министър и без да осведоми Надзорния съвет на касата за писмо, което изпраща в Народното събрание поради отговорности и с искане за актуализация на бюджета й.

Заради дълг от 270 милиона лв. към непознати здравни каси

проф. Камен Плочев изискал от Народното събрание актуализация на бюджета на НЗОК, която не била съгласувана с министерството на опазването на здравето и държавното управление.

България дължи най-вече пари на Германия, Франция и Италия и по-малко – на Австрия и на Белгия за лекуването на българи. Този проблем не е от през вчерашния ден, този проблем е от доста от дълго време.

Междувременно депутатът от Българска социалистическа партия Славчо Велков посъветвал шефа на НЗОК да не подава оставка, тъй като той е определен не от министъра на опазването на здравето, а от Народното събрание, и то с 205 гласа.

Чрез мой непосредствен другар ми беше предадено самичък да си дам оставката и да се разделим с положително, тъй като другояче няма да може да си намеря работа не в ръководството, а в държавна болница, нищо че съм професор, разкри проф. Плочев.

Самият Славчо Велков изиска НСО да пази проф. Камен Плочев.

Както и да приключи абсурда с НЗОК, проблемите обаче остават.

Около 20 общински лечебни заведения в страната са в тежко финансово положение и може да банкрутират, настояват пред Факти.бг специалисти, поискали анонимност. Заради недофинансираните клинични пътеки, лечебните заведения натрупат задължения, а заплатите на личния състав са замразени. От Националното съдружие на общините и Лекарския съюз желаят страната да вземе ограничения за решение на казуса.

По данни за Министерството на здравеопазването общинските лечебни заведения в страната са 121. Дори и в София лечебните заведения, които са на общински бюджет, не са в цветущо положение.

Вече от месеци се разисква концепцията, общинските лечебни заведения в столицата да бъдат окрупнени.

Експертите показват, че стъпките би трябвало да водят до

демонополизация на НЗОК.

От 2006 година Здравната каса е монополист. Така се стигна до сегашната обстановка на процедура страната да взема решение какъв брой пари да се отпускат за лекуване.

Именно последователното одържавяване на касата и на процедура все по-малката роля на шефа й за сметка на пълномощията на Надзорния съвет на фонда най-вероятно са една от неизказаните гласно аргументи и за оставката на предходния шеф на Касата в лицето на доктор Глинка Комитов. Въпреки че той по този начин и не изясни обществено за какво е решил да се отдръпна, в последните месеци от ръководството му спорът с Надзорния съвет (респективно държавата) ставаше все по-явен.

Ако не се реши този проблем при новия шеф проф. Камен Плочев, то един фантом ще продължи да броди в коридорите на НЗОК.

В същото време работещите българи няма да могат да избират къде да се лекуват. Те ще бъдат закрепостени към НЗОК.

Демонополизацията на Здравната каса и приемането на обстоятелството, че здравето коства пари ще е първата стъпка към решаването на проблемите.

1,3 млн. души в работоспособна възраст не се трудят и не си търсят работа. Това демонстрират статистическите данни на Национален статистически институт за последното тримесечие на предходната 2017 година. В същото време част от тях са консуматори на здравни услуги. Сметката за лекуването им остава в лечебните заведения, тъй като огромна част от този 1,3 млн. души не са правили вноски за здраве.

Всичко останало е измама. А тя няма да избави от банкрут, даже и лечебните заведения в София....
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР