Един поглед върху картата и трудното геополитическо положение на Литва

...
Един поглед върху картата и трудното геополитическо положение на Литва
Коментари Харесай

Повече членки на НАТО настояват за по-високи разходи за отбрана

Един взор върху картата и сложното геополитическо състояние на Литва е явно. На изток балтийската страна споделя 680-километрова граница с Беларус. На югозапад граничи с съветския ексклав Калининград. " Тъй като сме толкоз покрай Русия и Беларус, би трябвало да бъдем съществени във връзка с защитата ", сподели Жилвинас Томкус, зам.-министър на защитата на Литва, пред DW.

През 2023 година бюджетът за национална защита на страната ще доближи 2,52% от нейния БВП (БВП), съгласно държавното управление. Но Томкус сподели, че Литва е подготвена да похарчи още повече за модернизацията на своите въоръжени сили и военна инфраструктура. На нейна територия е основана една от осемте многонационални бойни групи на НАТО. " За нас 2% е крайният резултат, а не таванът ", уточни Томкус.

Кой упорства за увеличение на разноските в НАТО?

Заедно с Полша и Обединеното кралство, Литва води напън в границите на алианса, да се съгласят с по-високи цели за разноски. Ако НАТО е сериозен по отношение на обезпечаването и подобряването на своята позиция за защита и въздържане, в случай че има за цел да пази всеки сантиметър от територията си, " има потребност от увеличение на разноските за защита ", сподели Томкус.

Понастоящем се чака членовете на НАТО да доближат целта да изразходват минимум 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита до 2024 година Тази цел беше контрактувана на среща на върха през 2014 година в Уелс, тъкмо откакто Русия анексира украинския черноморски полуостров Крим.

" Дискусията за шерване на бремето беше най-отровна при президента Тръмп, само че тя е надалеч преди него и ще продължи ", сподели за Кристин Берзина, специалист по европейската сигурност в мозъчния концерн Германския фонд Маршал.

Защо НАТО усилва разноските?

През 90-те години на предишния век, сподели тя, имаше чувството, че: " към този момент не трябваше да плащаме за защита. И разноските за защита понижиха доста. Но действителността е, че живеем в толкоз рискови - в случай че не и по-опасни - времена тъкмо в този момент, в сравнение с по-рано през Студената война. И разноските за защита би трябвало да отразяват това. "

Берзина уточни неприятното положение на запасите и готовността в доста страни от НАТО, измежду които Германия. " И по този начин, това е поправяне на проблем, който в този момент се е развил в системата, с цел да стигнем до по-конкурентно място по отношение на Русия и евентуално Китай в бъдеще. И това ще изисква доста вложения ", сподели тя.

Защо Германия харчи толкоз малко за защита?

Въпреки това, до момента в който страни на първа линия като Литва ще надвишават 2% от Брутният вътрешен продукт във военните си разноски, страни като Белгия и Германия не финансират задоволително отбранителните си сили от години. Берзина сподели, че чака това да бъде " още по-голям спор отсега нататък ".

Повечето от съдружниците в НАТО към момента не са постигнали съществуващата цел за разноски, като Германия се чака да похарчи 1,44% за защита за 2022 година, а Белгия се стреми към 1,54% до 2030 година Според дипломати и двете страни, както и Канада, се виждат като опълчване на натиска за единодушие за по-строги цели в лицето на войната на Русия против Украйна. Предвидено е тематиката да бъде в дневния ред на идната среща на министрите на защитата на НАТО в Брюксел в средата на февруари.

" Посветени на задачата от 2% "

" Германия остава ангажирана с задачата от 2%, контрактувана на срещата на върха в Уелс ", сподели представител на министерството на защитата в Берлин пред DW. " Достатъчно средства и поредно възходящ таван са ключът към модернизирането на Бундесвера, позволявайки на Германия да бъде благонадежден сътрудник в интернационален проект и да може да поеме повече отговорности. "

Въпреки коренната смяна в немската политика за сигурност, оповестена от канцлера Олаф Шолц предходната година, Берлин няма да доближава задачата от 2% всяка година, а единствено приблизително за няколко години с помощта на специфичен фонд от 100 милиарда евро, утвърден от Парламент след нахлуването на Русия в Украйна.

Рискува ли Германия лидерската си роля в Европа?

Говорителят на Министерството на защитата не разяснява съответно новата полемика за разноските, само че акцентира, че " Германия и Съединени американски щати сега са виновни за най-големите дялове в взаимното финансиране на НАТО, всяка с 16,34% ". Този малко прочут факт постоянно се базира от немски публични лица, с цел да подчертаят цената на приноса на страната към алианса, макар че не е постигнала задачата за разноските за личните си въоръжени сили ".

Но не всички наблюдаващи са уверени. Има " непрестанно отчаяние от Германия ", сподели Кристин Берзина пред DW, като критиците задават въпроса каква ще бъде бъдещата роля на Берлин в Европа. " Това в действителност има цена за всяка евентуална лидерска позиция, която Германия може да заеме ", сподели тя.

Берзина чака " големият напън " върху Германия единствено да се усили. " Това, несъмнено, ще сътвори известно напрежение в алианса ", сподели тя. " Ще бъде доста мъчно да създадем 2% действителен предел. Но мисля, че някакъв тип ангажимент да не се провалим както постоянно толкоз зле - както направиха доста страни - би бил вероятен. "

Единство на НАТО макар " обърканата борба "

Берзина обаче не чака този въпрос да заплаши единството на НАТО. " Това, което е контрактувано и показано на света в края на краищата, ще бъде обща позиция, която ще прогласява единение. Но ще бъде объркана борба, с цел да стигнем до там ", сподели тя.

Съюзниците може да имат сложен и провокационен спор по въпроса, " само че в последна сметка по някакъв метод те нормално съумяват да реализират консенсус - което е доста значимо за алианса ", сподели Зилвинас Томкус от Литва пред DW. Той уточни, че съглашение може да бъде реализирано на идната постоянна среща на върха на НАТО този юни в литовската столица Вилнюс. " Украйна ", сподели той, " беше тест за нашето единение ", само че добави, че алиансът до момента е издържал теста с отличие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР