Един от защитените анонимни свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов

...
Един от защитените анонимни свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов
Коментари Харесай

АКФ: Анонимен свидетел по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо

Един от предпазените анонимни очевидци по преписката против Борислав Сарафов е получил заплашително писмо до момента в който материалите са се намирали във Върховния касационен съд (ВКС).

Това излиза наяве от отговор на Върховен касационен съд до Антикорупционния фонд (АКФ) за ориста на материалите против тогавашния заместител на основния прокурор Борислав Сарафов.

Миналата седмица АКФ е изпратил питане до Върховен касационен съд по отношение на ориста на материалните доказателства и класифицирани материали, изпратени от прокурор при Софийска районна прокуратура на Върховен касационен съд поради констатацията, че обосновават нуждата от започване на следствие против Сарафов.

„ Администрирането на материалните доказателства и секретни материали в този случай е следващото притеснително събитие към следствията на хипотетичните незаконни мрежи на Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса за престъпно въздействие в правораздаването “, разяснява Андрей Янкулов, старши юридически специалист в Антикорупционния фонд.

През юни 2023 година СРП изпраща на Върховен касационен съд материали от досъдебно произвеждане 164/2023 година на ГДБОП, прокурорска кореспонденция 26636/2023 година на СРП, формирана за следствие на незаконна предприемчивост на Петьо Петров – Еврото, в границите на което се събират доказателства, касаещи и Борислав Сарафов.

Във Върховен касационен съд е формирана съответна кореспонденция от компетентността на специфичния прокурор, проверяващ основния прокурор и неговите заместници. По признатия през предходната година механизъм за без значение следствие на основния прокурор и неговите заместници Върховен касационен съд би следвало да управлява към специфичния прокурор получените сигнали за вероятно осъществени от посочените лица закононарушения.

През юли 2023 година арбитър Даниела Талева от Софийски градски съд е избрана за прокурор по следствието на основния прокурор и неговите заместници, само че е назначена от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет едвам през октомври 2023 година, след незаконосъобразно закъснение, стимулирано от Прокурорската гилдия със законодателни неясноти, които подлежат на премахване, показват от Антикорупционния фонд. Така прокурор Талева встъпва в служба едвам пет месеца след избора си - през декември 2023 година

През това време наблюдаващият прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) Йордан Петров изисква всички материали по делото против Петьо Петров от Върховен касационен съд с претекста, че неналичието им пречи за изясняване на обективната истина по ръководеното от него следствие.

С предписание от 31.08.2023 година на ръководителя на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд Лада Паунова материалните доказателства и секретните материали са изпратени на СГП с претекста, че все още липсва назначен специфичен прокурор, а материалите не съдържат доказателства, касаещи единствено Борислав Сарафов.

От отговора на Върховен касационен съд още излиза наяве, че един от предпазените анонимни очевидци по наказателното произвеждане е получил заплашително писмо, откакто материалите са получени от Върховен касационен съд. Според очевидеца, това демонстрира, че самоличността му е била разкрита, като той е отправил питане до разнообразни институции по какъв начин се е стигнало до това откриване, показват от Антикорупционния фонд.

Запитването на очевидеца задвижва инспекция на обработването на класифицираните материали във Върховен касационен съд, която заключава, че единственото лице, което се е запознавало със наличието им, е бил прокурор Йордан Петров от СГП.

„ Разпореждането с тези доказателствени материали би трябвало да е само от компетентността на специфичния прокурор. В случая обаче, първо, до секретните материали е даден достъп на прокурор от СГП още до момента в който са се намирали във Върховен касационен съд, а след това всички материални доказателства и секретни материали са върнати от Върховен касационен съд в прокуратурата “, разяснява Андрей Янкулов.

Там материалите попадат във фактическата власт на прокурор от елементарната прокурорска подчиненост, за който не са налице експлицитните гаранции за самостоятелност от засегнатото в доказателствените материали лице – основен или зам.-главен прокурор, каквито гаранции са законово написани за специфичния прокурор. Това повдига въпроса за риска от евентуално разстройване на допустимо следствие против и.ф. основния прокурор, под неофициалния надзор на който касаещите го доказателства биват върнати, разясняват от Антикорупционния фонд.

Вчера беше оповестено, че прокурор Талева е изискала назад доказателствените материали от СГП, само че не е известно дали към преписката по делото все още е формирано наказателно произвеждане.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР