Един от уроците от тази война е, че не става

...
Един от уроците от тази война е, че не става
Коментари Харесай

Анализатор: Един от уроците на войната в Украйна е, че не става въпрос за численост, а за това как се биете, а украинците са по-добри в това

" Един от уроците от тази война е, че не става въпрос за бройка, а за това по какъв начин се биете, а украинците са по-добри в това ", декларира Ед Арнолд, теоретичен помощник по европейската сигурност в Royal United Services Institute, мозъчен концерн в Лондон, представен от " Уолстрийт Джърнъл ". 
 
Украинските войски, заредени с сила от завладяването на южния град с по-малко кръвопролития, в сравнение с мнозина предвиждаха, не престават да са в придвижване, като обстрелваха съветските сили, които напуснаха града, като в същото време отблъскваха съветска атака в далечния североизток към град Бахмут.
 
Като военна цел Бахмут няма доста смисъл и може да черпи запаси от отбраната на други области. Увеличаването на броя на съветските войски в Донбас може да принуди Украйна да разположи повече свои бойци и оръжия там, ограничавайки способността ѝ да нападна другаде. Остава неразбираемо дали едно разширено съветско наличие може да наклони салдото назад в интерес на Москва, прибавя той.
 
Ударът върху Крим и съветските войски в южната част на Украйна може да предложи на Киев благоприятни условия за напън върху Русия благодарение на артилерия, дронове или войски. Един район, към който Киев може да се насочи, споделят военни анализатори, е сухопътният мост през Южна Украйна, разпрострян се на запад от Русия до Днепър.
 
Украинските сили биха могли да се опитат да пресечен тази жизненоважна съветска връзка, като се движат на юг към оживения град Запорожие, споделят те. Подобен ход би блокирал съветските войски на запад и би изолирал силите в Крим. Самият Крим може да бъде примамлива цел за Украйна.
 
" Г-н Грант, който неотдавна посети Украйна, сподели, че по-голямата част от съветските бойци там не са подготвени бойни сили и полуостровът " е може би най-слабата част " от територията на Русия в Украйна. Каналът, доставящ вода на Крим, може да се трансформира в украинска цел, само че Киев може да се въздържи да го удари, съобщи Ед Арнолд, тъй като това би наранило цивилното население на региона по метод, по който Украйна и Западът подлагаха на критика Русия, че го прави с ракети и офанзиви с дронове против украински цивилни цели. Едно непосредствено навлизане в Крим също е по-голямо предизвикателство, в сравнение с бавното му задушаване, както Украйна направи с съветските сили в Херсон.
 
" Сега има много положителни благоприятни условия за украинците да удушат Крим " и да запазят контрола над прясната вода като лост, отбелязва Арнолд. Ако Украйна се опита да притисне Крим, Вашингтон уточни, че няма да се намеси. Съединени американски щати приканиха Киев да не употребява доставени от Запада оръжия за нахлуване върху съветска територия. " Крим е въпрос, който би трябвало да бъде премислен и решен от украинското управление ", показва министърът на защитата Лойд Остин предходната седмица.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в събота, че е разискал боевете в този район със своите висши чиновници. " Правим всичко, с цел да помогнем на нашите герои да устоят на съветските офанзиви ", сподели той в Телеграм.
 
Дори и силите на Киев да не заемат бързо повече позиции покрай Херсон, неотдавнашният им прогрес там им разрешава да нанасят удари по съветските линии за доставки, минаващи към Кримския полуостров, който Москва лиши от Украйна през 2014 година Руските военни бази и цивилни в Крим разчитат на доставки и прясна вода от териториите на север, които в този момент са с разграничен надзор сред Москва и Киев.
 
Украйна предишния месец понижи способността на Москва да доставя полуострова, когато нейните сили повредиха Керченския мост с детонация. Москва построи моста през 2016 година, с цел да свърже Крим непосредствено с Русия. Сега множеството доставки би трябвало да се доставят постепенно с транспортен съд или посредством една железопътна линия, минаваща през Югоизточна Украйна, в следена от Русия територия, която може да бъде в обсега на артилерията и безпилотните самолети на Киев.
 
Развитието предлага на Украйна разнородни благоприятни условия, разрешава ѝ да упражнява напън на няколко фронта и ѝ дава късмет да се възползва от опциите, споделят военните стратези. Руските войски, за разлика от тях, демонстрират признаци на анархия и деморализиране въз основа на изявления в обществените медии и други разследващи данни от отворени източници.
 
" Мисля, че украинците би трябвало да продължат натиска върху руснаците, доколкото могат ", макар наближаването на зимата, съобщи висшият военачалник на Съединени американски щати Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете, в сряда. " Ясно е, че съветската воля за борба не може да се съпоставя с украинската воля за борба. "
Украинските войски превзеха Херсон по-рано този месец, откакто го обсаждаха повече от два месеца основно с помощта на прецизна артилерия, като M142 HIMARS, доставена от Съединени американски щати и други западни съдружници.
 
Напредвайки през Херсон към западния бряг на река Днепър, войските към този момент могат да разширят с благи на изток и юг ударите си по съветските позиции и снабдителните линии. Украйна към този момент обстрелва отстъпващите съветски войски през Днепър и неотдавна направи десант на специфични елементи през необятната река. Украинските публични лица не разказват в детайли своите военни интервенции.
 
" Ако украинците прекосят реката в някакъв брой, допускам, че доста руснаци ще продължат да бягат ", както направиха от Херсон, сподели Глен Грант, пенсиониран английски подполковник, който поучава украинската войска от 2014 година " Колкото повече украинците могат бързо да преминат през реката, толкоз по-добре ще бъде за тях ", заради очевидния съветски хаос в региона, сподели той.
 
Висшият съветски военачалник оправда изтеглянето от Херсон като позволяващо предислоцирането на войски в други области. Руският президент Владимир Путин сложи като политически приоритет завладяването на Донбас, обичайно рускоезичен район, част от който съветските проксита превзеха през 2014 година
 
Тези офанзиви към Бахмут до момента са постигнали единствено дребни облаги, споделят наблюдаващи. Ген. Мили сподели, че Украйна води " доста, доста сполучлива мобилна защита " в региона.
 
Британското министерство на защитата съобщи в петък, че съветските сили покрай границата на Крим и в Донбас копаят окопи, към 40 благи зад фронтовите линии, " което допуска, че съветските планиращи се приготвят при положение на нови огромни украински пробиви ".
 
Неотдавнашното наново завладяване на Херсон от Украйна и западния бряг на река Днепър има последствия оттатък освобождението на жителите на града от съветски надзор. Това даде на силите на Киев позиция, от която те могат да тормозят съветските войски и доставки по пътищата и железниците, от които Москва се нуждае, с цел да обезпечи Крим.
 
Новите позиции слагат украинската HIMARS – мобилна, високоточна американска ракетна система, която може да изстрелва ракети до към 50 благи (70 км, бел. ред.) – в обсега на сериозни съветски цели, като градовете Мелитопол и Токмак, плюс железопътни линии, снабдяващи Крим.
 
Украинските сили за специфични интервенции наподобява са създали десант на полуостров Кинбрун предходната седмица. Тази част от земя, която е значително влажна зона, осеяна с шепа села, обезпечава стратегически значимо място, от което силите могат да задушат достъпа до значими реки и пристанища. Реките са жизненоважни за износа на зърно от Украйна.
 
Контролирането на региона на Херсон също доближава украинските сили до канала, който доставя прясна вода в Крим, което евентуално дава на Киев прочут лост за въздействие върху следения от Русия полуостров.
 
Междувременно офанзивата против Керченския мост на 8 октомври пречи на съветските старания за доставяне на юг. Мостът, издигнат от Русия след анексирането на Крим през 2014 година, обезпечи единствения пътен и железопътен маршрут непосредствено от Русия до Крим. Ограниченият достъп до моста може да попречи на логистиката на съветските военни сили на юг.
 
Усилията за ремонт на моста са в ход, само че е малко евентуално той да бъде изцяло работещ най-малко до идващия септември 2023 година, съгласно английското министерство на защитата.
 
Ситуацията в Донбас може да се промени, защото Русия реалокира повече от неотдавна мобилизираните си войски в региона или вкарва бойци от Херсон. По време на двумесечната блокада на града от Украйна Русия наподобява е изтеглила към 20 000 от своите висши бойци там за предислоциране и ги е заменила с новобранци, които последни са се отдръпнали през Днепър.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР