Един от топдипломатите не само в американската, но и в

...
Един от топдипломатите не само в американската, но и в
Коментари Харесай

На 100 г. издъхна американският топ дипломат и Нобелов лауреат Хенри Кисинджър

Един от топдипломатите освен в американската, само че и в международната история Хенри Кисинджър е умрял на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Той е и Нобелов лауреат.

Дори и навършил един век, лекар Кисинджър към момента бе активен, като посещаваше събития в Белия дом. Освен това издаде книга и е свидетелства пред американския Сенат за нуклеарната опасност, идваща от Северна Корея. През юли тази година някогашният държавен секретар на Съединени американски щати реализира изненадващо посещаване в Китай, с цел да се срещне с локалния водач Си Цзинпин.

През 70-те години на предишния век той имаше пръст в доста от епохално изменящите се световни събития на десетилетието, до момента в който беше държавен секретар при президента на Съединени американски щати републиканец Ричард Никсън. Усилията на родения в Германия еврейски емигрант доведоха до дипломатическо отваряне на Китай, забележителни американско-съветски договаряния за надзор на оръжията, разширени връзки сред Израел и арабските му съседи и Парижкото спокойно съглашение със Северен Виетнам.

Управлението на Кисинджър като основен проектант на външната политика на Съединени американски щати отслабва с оставката на Никсън през 1974 година Въпреки това той продължава да бъде дипломатическа мощ при президента Джералд Форд и да предлага мощни отзиви през остатъка от живота си.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР