Един от популярните митове за кафето е, че вдига кръвното

...
Един от популярните митове за кафето е, че вдига кръвното
Коментари Харесай

Мит или реалност? Вдига ли кафето кръвното налягане

Един от известните легенди за кафето е, че подвига кръвното налягане. Кафето е една от най-консумираните питиета в международен мащаб. Напитката се употребява за пробуждане или пък за сила денем.

Най-често задаваните въпроси за кафето е дали в действителност покачва кръвното налягане. Да, допустимо е да се увеличи напълно малко, в границите на 2-3 часа. По-точно казано, то е 8 милиметра за систоличното и с към 6 милиметра за диастоличното. Това е при банкет на 1-2 чаши кафе дневно, напомня " Актуално ".

Това демонстрира, че и опцията кафето да увеличи кръвното налягане е минимална. Това са данни от изследване, направено от Journal of Agricultural and Food Chemistry, представени от healthdigest.com. В изследването се твърди, че приемът на кафе от 3 до 5 чаши дневно се свързва с по-скоро понижаване на риска от сърдечносъдови болести и преждевременна гибел с до 15%.

Все отново добре е да не пиете на кафето на гладно. Хапнете нещо, даже да е малко. Причината за това е, че кръвната захар се подвига с 50% когато пиете кафе на гладно. Това е рисково и в дълготраен проект може да докара до развиване на инсулинова устойчивост или даже диабет.

Кафето, въпреки това, е богато на витамини и антиоксиданти. Полифенолите могат да доведат до понижаване на холестерола, риска от сърдечни болести, оксидативния стрес и свободните радикали, съгласно verywellhealth.com. Тези полифеноли могат да се борят против увреждането на клетките, за понижаване на сърдечния риск и вероятността на от появяването на рак.

Антиоксидантите в кафето могат да оказват помощ и на процесите кръвосъсирването, като понижат риска от появяването на тромби. Полифенолите понижат равнищата на С-реактивния протеин в кръвта и го държат в естествени граници, понижава общото инфектиране в тялото, което от своя страна се отразява удобно на сърцето.

Разбира се, всяко нещо би трябвало да се употребява с мярка. Ако всичко е наред с кръвното ви, то без скрупули можете да си позволявате по 1-2 кафета на ден. Ако пък имате съмнения в кръвното налягане, то наложително се консултирайте с доктор, изключително в случай че се постанова да приемате някакви медикаменти. За ваше утешение, попитайте и какви количества кафе можете да пиете във вашия случай. Все отново, всичко е самостоятелно и единствено лекарят може да ви каже.

Безспорно кафето е обичана напитка на милиони хора по света. Когато се употребява с мярка, то ни носи благополучие, мотив за диалог и даже покана. Наслаждавайте му се рационално и без скрупули.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР