Един от първите уроци, които преди години разбираха студентите по

...
Един от първите уроци, които преди години разбираха студентите по
Коментари Харесай

Ново безумие: Иван Гешев със статут на президент – дори изритан, екстрите остават

Един от първите уроци, които преди години разбираха студентите по публицистика във Софийския университет (наред с определението за новина), беше, че някогашни президенти няма. От тази година преподавателите умерено могат да изясняват със същото предпочитание, че в България с изключение на някогашни президенти няма и някогашни основни прокурори.

Твърдението им може да се основава на вътрешна за прокуратурата заповед, издадена от заместник-главния прокурор Красимира Филипова в средата на август.

Според документа, с който „ Капитал “ разполага, към някогашните шефове на държавното обвиняване (при изминал мандат или подадена предварително оставка) работещите в прокуратурата „ дължат почитание “ и не трябва да накърняват техните достолепие и престиж.

Бившите основни прокурори (макар и напуснали системата), както и фамилиите им, ще употребяват почивните и образователните здания на прокуратурата при изискванията, при които могат да го вършат това всички настоящи магистрати.

И в случай че първите упоменати разпореждания будят усмивки, то фактът, че със заповедта от август се обезпечава достъп на всички някогашни основни прокурори до всички здания на прокуратурата в страната, провокира сериозна паника.

Причината е, че теоретично по този метод се дава опция на хора, напуснали правораздавателната система, да влизат и обитават в здания, в които се съхранява сензитивна информация за настоящи следствия.

Подобна наредба, гарнирана с първата към някогашните „ основни “ да се „ демонстрира почитание, като не се позволява държание, което накърнява неговото достолепие и престиж “, основава същинска заплаха.

„ Я си представете, че по този начин изцяло гладко във всяка една прокуратура да вземем за пример обикаля Никола Филчев? “, попита пред „ Капитал “ източникът, дал документа, регламентиращ привилегиите за някогашните шефове на държавното обвиняване.

Реклама

За да се легитимират на влизане в постройките на прокуратурата и за прилагане на базите ѝ, някогашните основни прокурори ще се снабдят с специфични поименни карти, подписани и подпечатани от настоящия им правоприемник. На гърба на картите ще стои надписът: „ Умоляват се всички държавни органи в страната да му оказват подпомагане “.

Органите се „ умоляват “, тъй като няма никакво правно съображение, на което да спомагат за каквото и да било на някогашни основни прокурори.

Подобен текст обаче може да има необикновен вид влияние върху държавните органи, които в България постоянно работят на правилото „ позвъняване от началника “, вместо на база закона.

Така със заповедта на заместничката на Иван Гешев – Красимира Филипова, се основава особена фигура в страната – на някогашния основен прокурор. Нещо, което досега липсваше.

На въпросната фигура ѝ се дължи почитание, държавните органи са помолени да ѝ спомагат, а постройките на прокуратурата се оказват с необятно отворени порти за един елементарен жител с карта.

Издаването на заповедта можеше да бъде тълкувано като подготовка от страна на Иван Гешев да напусне поста и в същото време да резервира част от привилегиите си. Подобна нечиста сделка имаше съображение на фона на обстоятелството, че към този момент даже ГЕРБ се съгласиха, че е наложителна „ правосъдна промяна “.

В изявление за „ Капитал “ обаче Гешев отхвърли тази опция. „ Защо да депозирам оставка? “, попита той малко откакто беше позволил, че съкращението „ Директива за птиците “ в делото за банкрута на КТБ можело да значи „ Държавно дружество “, а да не е диря към депутата Делян Пеевски.

Отново съгласно Гешев даването на статут на някогашните основни прокурори е белег за държавническо отношение. А от визитите на негови прародители в постройките на прокуратурата не можело да произтече нищо смущаващо.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР