Един от основните проблеми през последната година и половина в

...
Един от основните проблеми през последната година и половина в
Коментари Харесай

Хасан Азис: Кърджали ще бъде градът в България с най-високотехнологичното LED осветление



Един от главните проблеми през последната година и половина в Кърджали е в действителност осветлението, само че през тази година и половина общината постави доста старания, с цел да стартираме решаването по най-хубавия и с най-високотехнологичното съоръжение за осветлението в България. Това сподели кметът на Кърджали Хасан Азис в изявление за предаването „ Хоризонт за вас “.

„ Вече е подписан контракт за уличното осветяване. Направен е план за града и за всички 117 села в общината. Вече са поръчани първата пратка от над 2500 лампи, които чакаме при започване на септември да дойдат в Кърджали. Между 1 и 15 септември идват лампите и ние започваме поетапното създаване и монтиране на най-високотехнологичното LED осветяване. То ще се самоуправлява според от интензитета на светлината. Пред нас следва реализирането на един от значимите и забележими планове “.

Околовръстният път на Кърджали е един от стратегическите проблеми, които би трябвало да бъдат решени, удостовери мнението на жителите на града кметът Азис и добави, че за момента няма обезпечено финансиране за околовръстен път. Според него регионалната администрация на Кърджали би трябвало да се концентрира в решаването на казуса: „ Околовръстният път е в отговорностите, опциите на страната и държавната власт. Той е нещо, което би трябвало да бъде придвижено от районната и централната власт. Община Кърджали не бяга от този проблем. Това, което към сегашния миг не е направено е, че околовръстният път не попадна в целите на страната и на това държавно управление, с цел да влезе за финансиране по Оперативна програма “Транспорт “. Препоръката ми е околовръстният път да залегне в целите на регионалната администрация и по-късно на страната. “

По отношение на неприятното положение на инфраструктурата в общината Азис заяви, че от края на август стартира оповестяването на процедурите за ремонт на улиците в града: „ Община Кърджали, с помощта на своя експертен капацитет, ще направи своята най-голяма инвестиция, след ремонта на учебните заведения и детските градини, сме обезпечили с европейско финансиране близо 6 млн. лева за рехабилитация и ремонт на улици и тротоари. Така че до края на август ние започваме по Оперативна програма „ Региони в напредък “ да разгласяваме процедурите за поправки на улиците “.

Азис изясни, че съществува Стратегия за поддържането на пътната инфраструктура в България, в която се споделя, че всяка година по пътищата на България, изключително третокласната и четвъртокласната пътна мрежа, би трябвало да бъдат влагани минимум 190 млн. лева: „ За страдание, тези 190 млн. лева не са по силите само и единствено на локалната власт. Централната власт би трябвало да направи по този начин, че да обезпечава тези средства за поддържането на третокласната и четвъртокласната пътна мрежа, т.е. пътищата, които водят до хората. “

„ През последните години локалната власт съумя да притегли стратегически вложители, които слагат Кърджали в една напълно друга страна като благоприятни условия за развиване “, уточни Хасан Азис: „ Кърджали се явява като един от доста значимите центрове в региона на автомобилостроенето. Още повече, че ние споделяме, че сме основали един нов бранш на стопанската система в Южна и Югоизточна България. Най-големият цех за произвеждане на авточасти за над 35-40 марки коли се създават в Кърджали. Всяка седмица пътуват елементи за Америка. “

Той добави, че завършва и още една огромна стратегическа инвестиция в Кърджали, обвързвана с производството на токозахранващи системи.

Хасан Азис разгласи, че към този момент е приказвал с просветния министър за актуализирането на образователните стратегии за професионалните гимназии в Кърджали. Програмите са разисквани и с представители от бизнеса в района.

Кметът на Кърджали изясни, че от години работи по тематиката за отварянето на денонощна аптека в града: " Въпросът е настоящ и значим и ще потърся още веднъж благоприятни условия. От диалозите с аптеките  - за жалост, нощната аптека в Кърджали не демонстрира доходност. Тук е належащо да има друго съдействие с общината ".

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР