Един от основните проблеми на българското здравеопазване е свързан с

...
Един от основните проблеми на българското здравеопазване е свързан с
Коментари Харесай

Вигенин: Правителството отново остави хората в малките селища без достъп до здравеопазване

„ Един от главните проблеми на българското опазване на здравето е обвързван с невъзможността на българските жители, живеещи в дребни обитаеми места да имат съответен достъп до здравни услуги. Резултатът е по-висока заболеваемост и първо място на България по смъртност в Европейски Съюз “.

Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание и депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин в запитване до здравния министър, оповестиха от пресцентъра на партията.

По думите му още по-трагично е това да се случва от заболявания, които са лечими.

„ Затова основаването на амбулатории за извънболнична помощ и консултативни медико-социални звена, които да оферират тази здравно-социална услуга, е от извънредно значение за възстановяване достъпа до здравни услуги на българските жители, стъпка в посока възобновяване на правата на българските жители, които са им конституционно обезпечени, само че нарушавани редовно през годините - са планувани през тези планове “, уточни Кристиан Вигенин.

Посочвайки казуса, той се обърна към министъра на опазването на здравето Христо Хинков с въпросите:

„ Какво е осъществяването до този миг от дейностите, заложени в Компонент 2 – „ Изграждане на модерна материално-техническа база и обезпечаване на здравна инсталация, и обзавеждане за амбулатории за извънболнична помощ и консултативни медико-социални звена от инвестиция С 1217 - „ Развитие на амбулаторните грижи по националния План за възобновяване и резистентност “?
Каква част от заложените средства в размер на близо 78.2 млн. лева за осъществяването на този съставен елемент са изразходвани и защо? На какъв принцип и по какви критерии се разпределят и ще бъдат разпределяни средствата? “

След отговора на здравния министър националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ съобщи:

" С отвращение слушам това, което казвате. Мислех си, че най-сетне българската страна, въпреки и през Плана за възобновяване и резистентност, се е сетила за тези, може би, десетки хиляди български жители, които са изоставени без никаква здравна помощ и достъп до обикновени здравни грижи “.

Кристиан Вигенин акцентира, че той е депутат от подобен изборен регион – Ямболския.

„ Но всеки един от сътрудниците тук, без значение от коя партия, имам вяра, се среща постоянно в такива обитаеми места, където няма съответен превоз до общинския център или сред селата, където няма учебно заведение, където няма никакъв достъп до здравни услуги. И тази стратегия беше една опция, въпреки и отчасти, този въпрос да стартира да се взема решение “, съобщи социалистът.

Той акцентира: „ От вас, в този момент разбирам, че са били планувани 300 такива обекта, след това стават 100, в този момент към този момент са 70. На всичкото от горната страна, едвам през октомври са признати критерии, към момента не е ясно в кои общини и в кои обитаеми места това ще се случва. И в случай че по този начин я караме, може би най-сетне ще се окаже, че ще извършите няколко такива центъра, едвам покажете, че нещо е направено “, сподели Кристиан Вигенин.

„ Скоро идва ротацията и аз не знам дали мога да се обърна с някакъв апел към вас съответно, само че може би към ръководещите, и посредством вас към идващия министър – да приемете съществено този проблем. Сигурен съм, че има по-лесни способи да се изхарчат тези пари. Сигурен съм, че има по-сериозни проблеми пред реализацията на плана, по този начин както е плануван, ясно е, че ще има и дефицит на фрагменти. Но въпросът е да се направи по този начин, че тези проблеми да се решат, а не да се бяга от тяхното решение, тъй като е комплицирано. И единствено, с цел да не останат някакви пари неизползвани – да се пренасочват в друга посока. Не споделям, че и другото не е значимо – само че, достъпът на хората до здравна помощ в отдалечените и дребни обитаеми места, е безусловно нула. Това държавно управление би трябвало да стартира да прави старания в противоположната посока. Ще проследявам този въпрос и до каква степен Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите ще изпълнят своите задължения “, заключи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР