Един от основните приоритети в работата на Народното събрание през

...
Един от основните приоритети в работата на Народното събрание през
Коментари Харесай

Атанас Атанасов сложи на масата план за реформа на спецслужбите

" Един от главните цели в работата на Народното събрание през новата пленарна сесия би трябвало да бъде промяната на специфичните служби и въвеждането на механизъм за ефикасното им ръководство от изпълнителната власт в сходство с член 105 от Конституцията, в това число посредством смяна на процедурата за назначение на ръководителите им, което да става с решение на Парламента по предложение на министър-председателя ", написа в профила си във Facebook водачът на ДСБ.

През септември Атанасов хвърли оставка от председателския пост на комисията за надзор над службите поради това, че е неодобрен от ГЕРБ.

Като мотив тогава той уточни изказването на водача на партията Бойко Борисов, че е срещу сливането на военното разузнаване с държавната организация. Против бяха и от Движение за права и свободи. След оставката самият Борисов разяснява, че доста държи на Атанасов и той даже може да оглави която спецслужба пожелае.

" Аз не съм споделил, че съм срещу това да се случва. Но да се случи в миг, когато може и ситуацията е спокойна ", беше коментарът на Борисов. Лидерът на ГЕРБ се аргументира, че не е моментът във време на война за обединение на служби и преструктуриране, а преди да се подхващат сходни дейности, би трябвало да бъдат изменени законите. " Ние нямаме още готово законодателство, което да покаже каква ни е визията за тези служби. Когато имаме, ще пристъпим към тях ", сподели през септември Борисов.

С днешна дата Атанасов показва, че е възприел този метод и предлага законодателна промяна, която да регламентира активността на специфичните служби. Предлага и механизми, с които жителите да могат да апелират актове на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване. Сред предложенията му за промяна е и основаването на граждански орган, който да надзирава службите.

Според съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ някои от провокациите, пред които са изправени българските специфични служби, са неналичието на ефикасен надзор и отчетност, недостига на надеждни източници на информация, злоупотребата с информация, съперничеството и споровете сред другите служби, незадоволителното финансиране и съоръжение, ниското доверие на обществото и неспособността за акомодация към динамичната интернационална среда.

И изброява стъпките и поредността, с която би трябвало да бъдат подхванати

Стъпки на промяната:

1. Стратегическо обмисляне и оценка - разработване на обстоен разбор на настоящата конструкция, активност и успеваемост в работата, правене на стратегически проект за промени, който да дефинира задачите, целите и методите за постигането им.

2. Законодателна промяна - актуализиране на законодателството, регламентиращо активността на специфичните служби и привеждането му в сходство с Конституцията, демократичните полезности и правата на жителите.

3. Кадрови промени и професионално образование, насърчаване на професионалния потенциал, психическата резистентност и мотивацията на чиновниците, поощряване на професионализма и интегритета.

4. Въвеждане на софтуерни нововъведения, консолидиране на модерни технологии и възстановяване на оперативно-техническите благоприятни условия, при строги гаранции за спазването на правата на жителите.

5. Упражняване на ефикасен надзор от граждански самостоятелен контролен орган, който да следи за законосъобразната активност на службите и да предотвратява злоупотреби с власт.

6. Засилване на съдействието, координацията и обмена на информация с други държавни органи и с интернационалните сътрудници.

7. Създаване на механизми за обжалване на актовете на специфичните служби, които да пазят правата на жителите.

8. Комуникация и информиране на обществото, повишение на прозрачността в активността на службите, интензивно включване на обществеността в разговора за балансиране сред запазване на сигурността и гражданските свободи.

Атанас Атанасов акцентира още, че специфичните служби са инструмент на изпълнителната власт, а задачата на предлаганите промени е да се увеличи потенциалът на държавното управление при взимане на управнически решения в динамичната среда за сигурност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР