Един от основните фокуси на нашето внимание е дигиталната икономика,

...
Един от основните фокуси на нашето внимание е дигиталната икономика,
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Защитата на личните данни на потребителите е топ приоритет


Един от главните фокуси на нашето внимание е цифровата стопанска система, развиването на единния дигитален пазар, уменията на бъдещето. Естонското председателство на Съвета на Европейски Съюз работи извънредно доста по тематиката за цифровия дневен ред, единния дигитален пазар. Това е един голям законодателен пакет, с цел да може и единният дигитален пазар, само че и отбраната на данните да имат една добра законова рамка. Това съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова на конференцията, отдадена на общия правилник за отбрана на персоналните данните (GDPR) на територията на Европейски Съюз, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Всички знаем, че пакет от 15 законодателни досиета поехме от естонското председателство, следва да проведем разгори по тях. Тези 15 са най-тежките досиета, тъй като по тях имаме към момента разнообразни ползи и отзиви от една страна на потребителите, а от друга на доставчиците на услуги. За това сме си сложили за цел по огромна част от тях да намерим консенсус, с цел да вървим напред. Най-важните и най-големи досиета са с най-голямо предизвикателство – това е промяната, която се прави в отбраната на авторското право. Защитата и свободният достъп до данни имат нелека задача по какъв начин да защитим интереса на създателите и техните права. Другият значим законодателен акт е прочут като „ Берек ”, единният орган на регулаторите, който регламентира електронния код. Регламентът за свободно придвижване на нелични данни също остана като законодателен пакет, по който би трябвало да търсим компромиса сред обособените институции, както и завършването на административния портал. Това е значима задача пред нас, съобщи Павлова.

Защитата на данните е тясно обвързван правилник с един от най-тежките законодателни пакети - това е “ePrivacy ” („ ипрайвъси ”) - регламентът за отбрана на електронните данни, разяснява Павлова. Защо е значима отбраната на данните, тъй като постоянно споделят, че в Европа няма задоволително новаторски компании, в противен случай, има извънредно огромен брой. Факт е, обаче, че сега, в който се разраснат, те се реалокират най-често в Съединени американски щати. Един от най- известните образци за това, е Skype. Основната причина, с която ние сме наясно за какво не можем да ги задържим в Европа, е неналичието на единната регулаторна рамка, която да им разреши да се развиват свободно и въпреки това доверието или недоверието на потребителите дали техните персонални данни са добре предпазени, акцентира Лиляна Павлова. Тя означи, че отбраната на персоналните данни на потребителите е топ приоритет. 80% от европейските консуматори считат, че не са сигурни дали техните данни са добре предпазени. Ние би трябвало да създадем нужното, да дадем убеденост на потребителите, че персоналните им данни са предпазени, да дадем увереността и спокойствието на бизнеса, че могат да оперират умерено също и да работят в една добра регулаторна среда с единни условия, добави Павлова. Това доверие в двете страни е в наши ръце точно

в това законодателство. Изключително значима е ролята на администрацията и институциите, както на национално равнище, по този начин и присъединяване на общините, локалната власт, съобщи Павлова.

Единният дигитален пазар е значим, технологиите към този момент не са въпрос на избор, те са действителност и всички би трябвало да се приспособяваме към този развой. Пожелавам триумф на днешния конгрес, тъй като противоположната връзка от него е значима за нас. Нека дружно да работим за единна, сигурна и цифрова Европа, сподели още министър Лиляна Павлова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР