Един от най-верните съюзници на Украйна – Полша обяви, че

...
Един от най-верните съюзници на Украйна – Полша обяви, че
Коментари Харесай

Заради спора със зърното: Полша ще спре да доставя оръжия на Украйна

Един от най-верните съдружници на Украйна – Полша разгласи, че към този момент няма да доставя оръжия на страната, защото дипломатическият спор за зърното ескалира . Премиерът на страната сподели, че вместо това ще се концентрира върху въоръжаването с по-модерни оръжия . Този ход идва на фона на възходящото напрежението сред двете народи, предава „ BBC “.

Във вторник Полша привика посланика на Украйна поради мнения, направени от президента Володимир Зеленски в Организация на обединените нации . Той сподели, че някои народи са симулирали взаимност с Украйна , което Варшава жигосах като „ безпричинно във връзка с Полша, която поддържа Украйна от първите дни на войната “ . Премиерът на Полша Матеуш Моравецки разгласи решението повече да не доставя оръжия на Украйна в телевизионно послание през вчерашния ден след ден на бързо ескалиране на напрежението сред двете страни по отношение на вноса на зърно.

„ Ние към този момент не транспортираме оръжия на Украйна, тъй като в този момент въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия “ , сподели Моравецки.

Спорът за импорт на зърно стартира след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, което съвсем затвори главните черноморски пътища и принуди Украйна да откри различни сухопътни пътища . Това от своя страна докара до огромни количества зърно, които се озоваха в Централна Европа. Вследствие на това Европейският съюз /ЕС/ краткотрайно забрани вноса на зърно в пет страни – България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия , с цел да защитят локалните фермери, които се опасяваха, че украинското зърно смъква цените на локално равнище. Забраната завърши на 15 септември и Европейски Съюз избра да не я възобновява, само че Унгария, Словакия и Полша взеха решение да продължат да я ползват.

Европейската комисия /ЕК/ неведнъж е заявявала, че не зависи от обособените членове на Европейски Съюз да вършат комерсиална политика за блока. По-рано тази седмица Украйна заведе каузи пред Световната комерсиална организация /СТО/ против тези страни поради възбраните, които съгласно нея са нарушаване на интернационалните отговорности .

Министърът на стопанската система на Украйна Юлия Свириденко сподели, че „ за нас е извънредно значимо да потвърдим, че обособените страни членки не могат да забранят вноса на украински артикули “ . Но Полша разгласи, че ще резервира възбраната в действие и „ тъжба пред СТО не ни прави усещане “ . Моравецки акцентира, че ще усили броя на неразрешените артикули от Киев, в случай че Украйна ескалира разногласието за зърното. Външното министерство на Полша добави, че „ оказването на напън върху Полша в многостранни конгреси или изпращането на тъжби до интернационалните съдилища не са подобаващи способи за разрешаване на разликите сред нашите страни “.

Въпреки възбраната, трите страни обявиха, че ще разрешат зърното да се транспортира през тях до други пазари.

Киев прикани Полша да „ остави страстите настрани “ , откакто техният дипломат беше свикан и вместо това предложи страните да възприемат градивен метод за разрешаване на разногласието . Френският външен министър Катерина Колона разяснява през вчерашния ден, че изследване на Европейски Съюз разкрива, че украинският импорт на зърно няма да осакати европейските фермери и разказа напрежението като „ тъпо “.

Полша оказа огромна поддръжка на Украйна при отбраната й от Русия, призовавайки Германия да даде на страната бойни танкове Leopard 2 , обещавайки изтребители на страната и посрещайки повече от 1,5 милиона украински бежанци .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР