Един от най-важните за глобалния мир договори, касаещи оръжейния сектор

...
Един от най-важните за глобалния мир договори, касаещи оръжейния сектор
Коментари Харесай

Една от спирачките срещу унищожителна за Земята война вече я няма

Един от най-важните за световния мир контракти, касаещи оръжейния бранш - Договорът за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват (ДРСМО), отиде публично в историята през днешния ден, 2 август. Прекратяването му стана след раздор по тематиката сред Съединени американски щати и Русия - двете страни, които го подписват преди 32 години, съобщи БГНЕС.
" На 2 август 2019 година по самодейност на американската страна Договорът сред Съюза на руските социалистически републики и Съединените американски щати за очистване на техните ракети със междинен и дребен обхват на деяние, подписан във Вашингтон на 8 декември 1987 година, беше преустановен ", се споделя в известие на съветското външно министерство.
Вашингтон разгласи едностранно отдръпване от това съглашение при започване на тази година, базирайки се на хипотетични нарушавания от страна на Русия. Москва, която също има недоволства по отношение на осъществяването на контракта от Съединени американски щати, отговори реципрочно.
Договорът е подписан от президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и руския водач Михаил Горбачов през 1987 година Той забрани ракетите с обсег сред 500 метра - 5 500 километра.
По-рано тази година Съединени американски щати и НАТО упрекнаха Русия в нарушение на пакта, поради разработките ѝ на нов вид крилати ракети, което Москва отхвърли. Американците обявиха, че разполагат с доказателства, че Русия е разположила редица ракети 9M729 - известни на НАТО като SSC-8.
През февруари тази година американският президент Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати ще се отдръпват от пакта, в случай че Русия не го съблюдава и дефинираха като краен период 2 август. Руският президент Владимир Путин приключи отговорностите на страната си по контракта малко по-късно.
" Загубихме скъпа спирачка за нуклеарната война ", предизвести генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш. " Това евентуално ще увеличи, а не понижи опасността от балистични ракети ", добави той и прикани всички страни да " търсят съглашение за нов общ път за интернационален надзор на оръжията ".
Предвид рухването на контракта, опасенията за нова конкуренция във въоръжението сред Съединени американски щати, Русия и Китай се ускоряват.
Какво сподели Тръмп по тематиката в последния си телефонен диалог с Путин - научете в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР